Antena 3 CNN Externe Noi arestări în cazul atacului de la Berlin. Anis Amri era parte dintr-o celulă teroristă

Noi arestări în cazul atacului de la Berlin. Anis Amri era parte dintr-o celulă teroristă

Noi arestări în cazul atacului de la Berlin. Anis Amri era parte dintr-o celulă teroristă
24 Dec 2016   •   17:28

Trei jihadişti despre care se crede că aveau legături cu tunisianul Anis Amri, presupusul autor al atacului terorist comis luni seară la un târg de Crăciun din Berlin, au fost arestaţi în Tunisia, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne al acestei ţări, fără să menţioneze dacă ei au vreo legătură cu respectivul atac. 

Conform unui comunicat oficial, cei trei suspecţi, unul fiind un nepot al lui Amri, fac parte dintr-o celulă teroristă. 'Nepotul a mărturisit că se afla în contact cu unchiul său, folosind mesageria criptată Telegram pentru a dejuca supravegherea poliţiei', se arată în textul care precizează de asemenea că suspectul care făcut această declaraţie a jurat credinţă grupării jihadiste Statul Islamic (SI) într-o înregistrare video trimisă lui Anis Amri. 

Acelaşi nepot, descris drept fiul sorei lui Amri, a mai mărturisit că acesta din urmă i-a trimis sume de bani prin poştă sub o identitate falsă pentru a-l ajuta să vină şi el în Germania. În mărturia sa mai consemnează că Amri era 'emirul' unei grupări jihadiste care acţionează şi în Germania şi este cunoscută sub numele de brigada 'Abu al-Walaa'. 

Între timp, autorităţile germane se confruntă cu tot mai multe critici după ce presupusul autorul al atentatului soldat cu 12 morţi şi 48 de răniţi a reuşit după atac să părăsească ţara, mai ales că el se afla de mult timp în atenţia poliţiei germane care ştia că el reprezintă un pericol. 

Replicând acestor acuzaţii, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a estimat, potrivit agenţiei DPA, că ar fi 'nepotrivit să vorbim despre un eşec al autorităţilor din domeniul securităţii'. 'Fireşte că vom analiza cazul meticulos şi vom întocmi un raport', a mai spus el. 

Tunisianul Anis Amri a sosit în Germania ca refugiat. Autorităţile germane i-au respins cererea de azil, dar nu au reuşit să-l repatrieze din cauza refuzului autorităţilor tunisiene de a colabora. El a fost ucis joi noaptea de poliţia italiană la Milano. 

Asupra lui s-a găsit un bilet de tren care arată că a plecat din Franţa către Torino, de unde a ajuns la Milano cu un tren regional. Rezultă astfel că, la scurt timp după ce a pătruns cu un camion în mulţime la Berlin, el a plecat în Franţa, reuşind să treacă nestingherit graniţa datorită libertăţii de circulaţie oferită de spaţiul Schengen. Autorităţile germane investighează acum traseul său în detaliu şi dacă a avut complici sau o reţea de sprijin care l-a ajutat în atac ori în fuga sa din Germania. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Berlin atentat Tunisia teroristi
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close