Antena 3 CNN Externe Noua grilă a taxei auto dezbătută de UE

Noua grilă a taxei auto dezbătută de UE

Noua grilă a taxei auto dezbătută de UE
28 Mai 2007   •   09:27
UPDATE: Aplicarea taxei de primă înmatriculare este justificată din punctul de vedere al poluării aerului. Declaraţia aparţine directorului executiv al Agenţiei Europene de Mediu, Jacqueline McGlade. Reprezentantul instituţiei europene este de părere că, pentru nivelul de plată al taxei, este necesară corelarea tipului de maşină, a combustibilului folosit şi suma care trebuie plătită. Jacqueline McGlade a dat exemplul unor ţări din Uniunea Europeană în care taxa de mediu a fost bine primită de plătitori şi asta pentru că autorităţile au promovat-o sub forma unei taxe de provocare. Odată cu achitarea acesteia, plătitorii beneficiază de o serie de scutiri de TVA, sau de la taxele pentru drumuri.

Oficialii Ministerului Economiei şi Finanţelor prezintă la Bruxelles noua grilă de calcul a taxei de înmatriculare pentru maşinile second hand din import. Dacă oficialii europeni vor ajunge la concluzia că legislaţia românească nu încalcă normele UE, procedura declanşată împotriva României va fi oprită.

Reprezentanţii români au prezentat, săptămâna trecută, oficialilor Comisiei Europene propunerile privind taxa de primă înmatriculare a maşinilor din import. Noua grilă pentru taxa auto are la bază principiul potrivit căruia cuantumul taxei scade pe măsură ce vârsta maşinii creşte.

CE a solicitat României modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor. Aceştia au acuzat autorităţile române că reglementarile actuale sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte ţări ale Uniunii Europene.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close