x close

Noua Primă Doamnă a Chinei, motiv de mândrie pentru popor

de G.S.    |    23 Mar 2013   •   14:54
Noua Primă Doamnă a Chinei, motiv de mândrie pentru popor 416 Foto: Agerpres/Xinhua

Elegantă, zâmbitoare şi deja celebră, soţia noului şef de stat chinez Xi Jinping pare să fi cucerit China, sâmbătă, în cele câteve secunde ale primei sale apariţii oficiale la Moscova, relatează AFP.
   
Peng Liyuan a focalizat atenţia presei la sosirea sa, vineri, în Rusia, destinaţia aleasă de Xi pentru prima sa vizită în străinătate.
   
Purtând o poşetă de mână şi un mantou albastru închis, Peng Liyuan, în vârstă de 50 de ani, a coborât foarte natural scările pasarelei avionului Air China, alături de soţul ei, căruia i-a strâns braţul o clipă. Acesta este un gest rar în viaţa publică a liderilor comunişti chinezi.
   
Peng, o cântăreaţă foarte populară ridicată la rangul de general în armată, şi-a păstrat aerul radios în timp ce îi saluta pe oficialii comitetului de primire rus. O secvenţă văzută şi revăzută la televiziunea chineză.
   
"De ieri este principalul subiect de discuţie între oameni", constată Li Jun, comentator al unui mare cotidian de seară din Nankin. Cu astfel de prestaţii, Prima Doamnă ar putea, potrivit lui, să "demoleze mitul conducerii chineze" care, cultivând opacitatea, apare deconectată de la restul ţării.
   
"Peng Liyuan este elegantă şi afabilă, ceea ce ar putea atenua prejudecăţile internaţionale precum ameninţarea chineză", asigură Li.
   
Frumoasa femeie cu frunte înaltă şi păr negru, care nu îşi arată vârsta, a proiectat o imagine de tinereţe şi spontaneitate care contrastează radical cu ceea ce a fost obişnuită populaţia în ultimii 30 de ani.
   
De la Jiang Qing, ultima soţie a lui Mao Zedong, soţiile liderilor chinezi au rămas în umbră. Dar acest lucru s-ar putea schimba.
   
În locul unei fotografii cu strângerea de mâini între preşedintele rus Vladimir Putin şi Xi, marile ziare de la Beijing au preferat un instantaneu cu liderul chinez şi Peng Liyuan la ieşirea din avion.
   
Sâmbătă, această fotografie se afla pe prima pagină a ziarelor Xinjingbao, China Daily, Global Times. Cotidianul Poporului a publicat-o, de asemenea, pe prima pagină, alături de alte imagini cu Xi şi Putin.
   
Chiar dacă este prea devreme, sinologii au apreciat că este posibil ca Peng să devină o "Primă Doamnă de tip occidental".
   
Un rol opus alurii austere şi rezervate a soţiei fostului preşedinte Hu Jintao, Liu Yonqing, plasată de obicei în umbra soţului său.
   
Trebuie spus că Peng Liyuan beneficiază de un imens capital de notorietate: din cele mai îndepărtate colţuri ale Chinei şi până la Beijing, toţi cetăţenii o cunosc pe această soprană, vedetă timp de 25 de ani a galei de Anul Nou a televiziunii publice, urmărită în fiecare an de sute de milioane de persoane.
   
"Când şeful statului chinez a ieşit, la Moscova, pe uşa avionului său, însoţit de Prima Doamnă, chinezii şi-au văzut atenţia captată, fără să ştie care dintre cei doi le este mai familiar", a comentat Hu Xijin, redactor şef al Global Times.
   
"Această scenă îi face bucuroşi pe chinezi deoarece ei aşteaptă de multă vreme acest lucru", a adăugat el, exprimându-şi regretul că presa nu acordă acestui eveniment toată importanţa cuvenită.
   
Emoţia şi-a făcut simţită prezenţa şi pe site-urile de microbloguri. "Ce eleganţă!", exclamă un internaut. "Ce frumuseţe!", adaugă un altul, în timp ce un al treilea consideră că Peng este "demnă şi deschisă la minte".
   
Mantoul său a fost cel remarcat cu precădere. La doar câteva ore după faimoasa ieşire din avion, mai mulţi comercianţi ai site-ului Taobao (echivalentul chinez al eBay) propuneau vânzarea anticipată la preţuri cuprinse între 499 şi 10.000 de yuani (între 60 şi 1.200 de euro). Zvonurile curgeau pe marginea încălţămintei atipicei Prime Doamne.

Citeşte mai multe despre:

China prima doamna femeie presa internet conducere
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati