Antena 3 CNN Externe Noua Zeelandă respinge tentativa de ?răsturnare? a Reginei

Noua Zeelandă respinge tentativa de ?răsturnare? a Reginei

Noua Zeelandă respinge tentativa de ?răsturnare? a Reginei
Sursa foto: printul william john key
23 Apr 2010   •   10:26

Noua Zeelandă a marcat a 84-a aniversare a Reginei Marii Britanii prin respingerea unei tentative de abolire a monarhiei. Un act ce ar fi declanşat referendumul ce viza trasnformarea ţării în republică a fost respins în parlament, cu 68 de voturi la 53.
Premierul John Key şi-a adunat Partidul său Naţional şi aliaţii pentru a bloca iniţiativa opoziţiei, ceea ce i-a făcut pe reublicani să se înfurie şi să aprecieze că rezultatul ar fi fost diferit dacă parlamentarii ar fi avut permisiunea să voteze liber.
Analiştii atribuie recenta creştere în popularitate a monarhiei în mare parte vizitei Prinţului William, care a fost primit ca un star pop de mulţimi entuziaste.
"Credem că se datorează vizitei unui anumit Prinţ William în ianuarie," a admis Lewis Holden, preşedinte al Mişcării Republicane.
"De aceea l-a trimis Palatul Buckingham aici. Într-un fel, este un cadou de aniversare bun pentru Regină."
Keith Locke, parlamentar ecologist care a sprijint actul, declara că acesta ar fi condus la alegerea unui preşedinte cu puteri similare precum guvernatorul-general, reperezentantul Reginei.
"Întrebarea pe care şi-o pun mulţi neo-zeelandezi este: de ce ar trebui să avem un şef de stat de cealaltă parte a lumii, care nu este nici cetăţean al ţării noastre?" .
Un sondaj de opinie recent arăta că 45 procente dintre respondenţi sunt în favoarea devenirii Prinţului Charles următorul rege al Noii Zeelande, 43 la sută sprijinind monarhia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: regina Marii Britanii
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close