Antena 3 CNN Externe O ambarcaţiune care transporta circa 500 de imigranţi a naufragiat în apropierea Siciliei. 94 de oameni au murit

O ambarcaţiune care transporta circa 500 de imigranţi a naufragiat în apropierea Siciliei. 94 de oameni au murit

O ambarcaţiune care transporta circa 500 de imigranţi a naufragiat în apropierea Siciliei. 94 de oameni au murit
de M.T.    |    03 Oct 2013   •   17:49

O ambarcaţiune care transporta circa 500 de imigranţi clandestini, originari din Cornul Africii, a naufragiat, joi dimineaţă, aproape de insula Lampedusa din Sicilia, informează Agerpres, care citează ediţia online a cotidianului La Repubblica.

Naufragiul s-a soldat cu 94 de morţi, printre care femei însărcinate şi copii, şi 250 de persoane dispărute.

Primarul insulei, Giusi Nicolini, a declarat că este vorba despre „o tragedie teribilă” şi l-a invitat pe premierul italian Enrico Letta să vină la Lampedusa „pentru a număra morţii” împreună cu locuitorii insulei.

Cadavrele victimelor au fost transportate într-un hangar de la aeroport, deoarece nu mai sunt locuri la morga din Lampedusa.

Garda de Coastă italiană a anunţat că doar 151 de persoane au fost salvate, iar mai mulţi martori oculari au declarat pentru postul de televiziune TgCom24 că aproximativ 100 de imigranţi s-ar afla încă în mare.

În cursul dimineţii, Nicolini precizase pentru postul de televiziune Sky TG24 că printre victime se află cel puţin 30 de copii mici şi numeroase femei, dintre care trei însărcinate.

Naufragiul ar fi fost provocat de faptul că pasagerii ambarcaţiunii au aprins focuri de avertizare pentru a-şi semnala prezenţa navelor comerciale. Din cauza prezenţei combustibilului, vasul a luat foc şi s-a scufundat.

„Din punct de vedere al numărului victimelor, este o tragedie fără precedent. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, a declarat un medic de la spitalul din Lampedusa.

La Lampedusa au sosit deja ministrul de Interne, Angelino Alfano, preşedintele Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, şi şeful Poliţiei italiene, Alessandro Pansa.

„Sperăm ca Uniunea Europeană să îşi dea seama că nu e vorba numai despre o tragedie italiană, ci şi de una europeană”, a declarat ministrul Angelino Alfano.

Papa Francisc a vorbit despre această tragedie în cursul unei audienţe ţinute la Vatican şi a spus că „este o ruşine care nu va trebui să se mai repete”.

Potrivit poliţiei italiene, nava ar fi plecat din Libia. „Majoritatea imigranţilor ar proveni din Somalia şi Eritreea”, a afirmat un responsabil pentru asistenţă sanitară din Lampedusa.

De la începutul anului, peste 22.000 de imigranţi au debarcat pe coasta de sud a Italiei, mai ales în Sicilia şi în Calabria, de aproape trei ori mai mulţi decât în tot anul 2012.


×
Subiecte în articol: Sicilia naufragiu imigranti
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close