Antena 3 CNN Externe O nouă grevă generală în Grecia afectează transporturile maritime şi serviciile publice

O nouă grevă generală în Grecia afectează transporturile maritime şi serviciile publice

O nouă grevă generală în Grecia afectează transporturile maritime şi serviciile publice
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    01 Dec 2011   •   11:59

Vapoarele au rămas ancorate, joi dimineaţa, în portul Pireu din apropiere de Atena, iar funcţionarii publici lucrează cu program redus din cauza unei greve generale a sindicatelor din sectoarele privat şi public, potrivit AFP.

De asemenea, în afară de circulaţia vapoarelor, şi reţeaua feroviară a ţării este paralizată. În schimb, transporturile aeriene funcţionează normal, precum şi Bursa din Atena.

Autobuzele şi troleibuzele nu au circulat timp de trei ore în cursul dimineţii şi nu vor circula nici după ora 21.00 (21.00 ora României). Metroul funcţionează însă normal la Atena.

Greva îi implică în special pe funcţionarii publici, al căror sindicat, Adedy, denunţă tăierile bugetare prevăzute pentru 20.000 de persoane până la sfârşitul lui decembrie şi care vor afecta 150.000 de salariaţi ai sectorului public până în 2013.

În jurul prânzului, urmează să aibă loc manifestaţii în centrul Atenei şi la Salonic, sub sloganul "Nu bugetului de austeritate".

Proiectul de buget pe 2012, care prevede reducerea cheltuielilor publice şi creşterea taxelor cerute de creditorii ţării - UE şi FMI, urmează să fie adoptat marţi în Parlament.

Aceasta este a şasea grevă generală de la începutul anului în Grecia şi prima grevă împotriva noului guvern de uniune naţională al lui Lucas Papademos, format la 11 noiembrie, după demisia precedentului guvern socialist al lui Georgios Papandreou.

Din mai 2010, când a început criza datoriilor în Grecia şi momentul în care ţara a fost constrânsă să recurgă la ajutorul financiar al UE şi FMI, sindicatele au organizat 14 greve generale în total împotriva politicilor de austeritate.


×
Subiecte în articol: Grecia porturi functionari publici buget
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close