Antena 3 CNN Externe Oamenii de ştiinţă, bulversaţi de un nou tip de auroră, descoperit pe Saturn

Oamenii de ştiinţă, bulversaţi de un nou tip de auroră, descoperit pe Saturn

Oamenii de ştiinţă, bulversaţi de un nou tip de auroră, descoperit pe Saturn
14 Noi 2008   •   09:50

Cercetătorii au descoperit că zonele polare ale planetei Saturn sunt acoperite de un tip de auroră nemaiîntâlnit până în prezent la alte planete din sistemul nostru solar. "Nu am mai întâlnit până acum ceva similar", spune Tom Sallard, unul dintre oamenii de ştiinţă ai Universităţii Leicester din Marea Britanie, care analizează datele furnizate de naveta Cassini.
"Nu este un inel de aurore precum cele întâlnite pe Pământ sau Jupiter. Acest tip de auroră acoperă o suprafaţă extrem de vastă din zonele polare. Până acum am crezut că toată această regiune este goală, aşa că descoperirea unei aurore atât de strălucitoare a fost o surpriză fantastică", a adăugat Sallard.
Aurorele sunt provocate de particule care pătrund prin câmpul magnetic al unei planete, în atmosfera acesteia. Aurorele terestre sunt provocate de astfel de particule emise de Soare. Multe dintre aurorele ce se produc pe Jupiter sau Saturn se formează datorită unor particule asemănătoare, prinse în câmpul magnetic al acestor planete. Aurora saturniană principală este provocată de curenţii solari şi îşi schimbă radical dimensiunile în funcţie de variaţiile acestora.
Cu toate acestea, aurora recent observată nu se încadrează în nici una din aceste categorii, fiind în permanentă schimbare şi chiar dispărând la intervale de 45 de minute.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Saturn camp magnetic
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close