Antena 3 CNN Externe Obama promite că SUA vor continua raidurile împotriva teroriştilor, după operaţiunile din Africa

Obama promite că SUA vor continua raidurile împotriva teroriştilor, după operaţiunile din Africa

Obama promite că SUA vor continua raidurile împotriva teroriştilor, după operaţiunile din Africa
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    09 Oct 2013   •   10:54

Statele Unite vor continua raidurile împotriva teroriştilor, a declarat preşedintele american Barack Obama, referindu-se la operaţiunile desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute în Somalia şi în Libia, informează AFP, citată de Mediafax.

Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă a a refuzat să comenteze cu privire la legalitatea operaţiunii din Libia.

„Am diminuat nucleul cental Al-Qaida care opera în Afganistan şi Pakistan. Dar acum există grupări regionale, unele legate în mod explicit de Al-Qaida sau de această ideologie, altele mai autonome”, a declarat Obama într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

„Sunt puţini cei care pot opera în afara frontierelor lor, dar ei pot provoca multe pagube în interiorul frontierelor lor", a argumentat preşedintele raidurile din Somalia şi Libia.

„Va fi necesar să continuăm să îi vizăm. Însă există o diferenţă între a-i ataca pe terorişti şi a ne implica în războaie", a adăugat Obama.

Operaţiunea din Libia a condus la capturarea lui Abu Anas al-Libi, un presupus lider al-Qaida. Ea a fost denunţată de Guvernul libian drept o „încălcare flagrantă a suveranităţii naţionale”, iar Tripoli a cerut Washingtonului să îi predea „imediat" suspectul.

Celălalt raid efectuat sâmbătă, în Somalia, îl viza pe kenyanul de origine somaleză Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, un lider al grupării islamiste Al-Shabaab, alias "Ikrima", care era „un comandant al combatanţilor străini shebab din Somalia", a precizat pentru AFP un oficial de rang înalt american.

Rezultatul operaţiunii nu este, însă, clar. Aceasta „nu s-a soldat cu capturarea lui Ikrima", s-a limitat să declare luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little.

Obama a salutat cele două operaţiuni, apreciind că ele ilustrează „capacităţile, devotamentul şi talentul extraordinar al membrilor forţelor armate" americane.

Întrebat despre legalitatea capturării lui al-Libi în perspectiva dreptului internaţional, Obama a refuzat să răspundă.

„Noi ştim că al-Libi a ajutat la planificarea şi punerea în aplicare a unor comploturi care au condus la moartea a sute de persoane, inclusiv a numeroşi americani. Avem probe solide în acest sens. Iar el va fi prezentat în faţa justiţiei", a spus preşedintele american.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close