Antena 3 CNN Externe Occidentalii se agită, ei îşi văd liniştiţi de treabă. Iranul continuă să sfideze marile puteri mondiale

Occidentalii se agită, ei îşi văd liniştiţi de treabă. Iranul continuă să sfideze marile puteri mondiale

Occidentalii se agită, ei îşi văd liniştiţi de treabă. Iranul continuă să sfideze marile puteri mondiale
Sursa foto: Foto: abcnewsradioonline.com
29 Aug 2013   •   16:21
Autorităţile din Iran continuă să ignore avertismentele primite de la marile puteri, sporindu-şi capacitatea de îmbogăţire a uraniului, se arată într-un raport al AIEA. Negocierile cu Teheranul asupra programului său nuclear controversat urmează să fie reluate în septembrie, informează AFP.

Potrivit raportului trimestrial privind situaţia din Iran, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că ţara dispune de-acum de 1.008 centrifuge din generaţia a doua (IR-2m) la instalaţia nucleară de la Natanz, în comparaţie cu aproape 700 înregistrate în urmă cu trei luni.

La data de 24 august, niciuna dintre aceste centrifuge - care servesc la îmbogăţirea uraniului - nu se afla totuşi în producţie, mai arată documentul.

Teheranul a crescut şi numărul de centrifuge din prima generaţie (IR-1) la 15.416, cu aproximativ 1.860 mai multe decât cele menţionate în raportul anterior. În instalaţia subterană de la Fordo (centru), numărul acestora a rămas, în schimb, acelaşi, şi anume 2.710.

Puterile Occidentale şi Israelul suspectează Iranul că vrea să dezvolte arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil. Autorităţile iraniene afirmă, însă, că îmbogăţesc uraniu  în vederea producerii de electricitate şi pentru sectorul medical.

Iranul este vizat de o serie de sancţiuni ONU, din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE), din cauza programului nuclear.

×
Subiecte în articol: arma nucleara
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close