x close

Odessa face primul pas spre autonomie. Autorităţile locale au creat Rada Populară Basarabeană

de G.C.P    |    07 Apr 2015   •   16:48
Odessa face primul pas spre autonomie. Autorităţile locale au creat Rada Populară Basarabeană

În regiunea Odessa a apărut "un organ reprezentativ pentru protejarea intereselor comunităţilor naţionale ale Basarabiei". Decizia de fondare a structurii a fost luată ieri la Odessa, în cadrul şedinţei de fondare a Radei Populare Basarabene (RPB), transmite Infotag cu referire la presa locală.

La şedinţă au participat circa 100 de delegaţi – reprezentanţi ai şapte comunităţi-cheie – moldovenească, bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, rromă şi poloneză, inclusiv deputaţi ai consiliilor locale, activişti şi jurnalişti.

În calitate de oaspeţi străini, la şedinţă au fost prezenţi liderul Partidului "Patrioţii Moldovei", Mihail Garbuz, liderul aripii tinere a partidului "Ataka", Svetoslav Proinov (Bulgaria).

Preşedinte al Radei a fost ales preşedintele Uniunii Transnistrenilor din ucraina, Dmitri Zatuliveter, care a spus că RPB îşi vede misiunea în faptul ca Basarabia să obţină "statut de autonomie cultural-naţională".

"Popoarele noastre trebuie să fie demn prezentate în viaţa politică şi economică a Ucrainei, comunităţile noastre trebuie să influenţeze deciziile ce vizează regiunea noastră", a spus el.

La finalul şedinţei delegaţii au adoptat "Manifestul Radei Populare Basarabene" în care se menţionează: "Noi suntem patrioţii ţării noastre şi de noi depinde viitorul. Rada Populară este noua formă de autoorganizare a basarabenilor. Vocea noastră va fi auzită de toţi. Acţiunile noastre vor fi apreciate de oameni şi istorici. Fiecare zi a RPB va fi o zi de lupte şi realizări".

Parteneri
Parteneri
sati