Antena 3 CNN Externe "Ofer rugăciunile mele celor care au murit pentru libertate, democraţie şi drepturile omului". Dalai Lama se roagă pentru victimele de la Tiananmen

"Ofer rugăciunile mele celor care au murit pentru libertate, democraţie şi drepturile omului". Dalai Lama se roagă pentru victimele de la Tiananmen

"Ofer rugăciunile mele celor care au murit pentru libertate, democraţie şi drepturile omului". Dalai Lama se roagă pentru victimele de la Tiananmen
Sursa foto: Foto: crashonline.eu
de S.T.    |    05 Iun 2014   •   09:15

Dalai Lama a îndemnat miercuri China să adopte sistemul democratic şi s-a rugat pentru manifestanţii ucişi în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989 la Beijing, la marcarea a 25 de ani de la reprimarea sângeroasă a mişcării de contestare de către autorităţile chineze, relatează AFP.

"Ofer rugăciunile mele celor care au murit pentru libertate, democraţie şi drepturile omului", a declarat liderul spiritual budist, într-o declaraţie publicată pe site-ul său cu ocazia marcării a 25 de ani de la reprimarea sângeroasă a mişcării de contestare studenţeşti în Piaţa Tiananmen.

"Aceste valori sunt fundamentul unei societăţi libere şi dinamice. Ele sunt, de asemenea, o sursă de pace adevărată şi stabilitate", a adăugat el.

"În contextul în care mari progrese au fost înregistrate în vederea integrării Chinei în economia mondială, este la fel de important să încurajăm China să intre în curentul democraţiei mondiale", a apreciat laureatul Premiului Nobel pentru Pace. "Acest lucru va ajuta China să câştige respectul restului lumii", a subliniat Dalai Lama.

Liderul spiritual tibetan, pe care Beijingul îl consideră un separatist periculos, insistă asupra faptului că nu cere mai multă autonomie pentru Tibet, invadat şi anexat de China la începutul anilor '50.

Guvernul tibetan, aflat în exil în India, urmează să lanseze săptămâna aceasta o campanie pentru promovarea acestei abordări şi încearcă să pună capăt unui val de autotincendieri în rândul tibetanilor, care protestează astfel faţă de dominaţia chineză.

De la reprimarea de către autorităţile chineze a unor manifestaţii, în 2008, aproximativ 130 de tibetani s-au autoincendiat în semn de protest.

×
Subiecte în articol: Dalai Lama China Beijing Tibet
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close