Antena 3 CNN Externe Fost oficial FBI, arestat pentru spălare bani în timp ce lucra pentru un oligarh rus | "Nu există excepții pentru nimeni"

Fost oficial FBI, arestat pentru spălare bani în timp ce lucra pentru un oligarh rus | "Nu există excepții pentru nimeni"

Potrivit procurorilor federali, un fost șef al departamentului de contrainformații al biroului din New York al FBI, a spălat bani și a încălcat sancțiunile împotriva Rusiei în timp ce lucra cu un oligarh rus.

Fost oficial FBI, arestat pentru spălare bani în timp ce lucra pentru un oligarh rus | "Nu există excepții pentru nimeni"
Sursa foto: getty images | Nes
de Ştefan Petrică    |    23 Ian 2023   •   22:21

Un fost oficial de rang înalt al FBI a fost arestat în weekend sub acuzația că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, aflat sub incidența sancțiunilor SUA, au anunțat luni procurorii americani, potrivit NBC News.

Charles McGonigal, în vârstă de 55 de ani era agent special responsabil cu eforturile de contraspionaj al FBI.

Acesta a luat 225.000 de dolari în numerar de la o persoană cu interese comerciale în Europa, care fusese angajată de un serviciu de informații străine.

Procurorii federali din Manhattan susțin că McGonigal, a primit plați mascate de la Deripaska, sancționat încă din 2018, în schimbul investigării unui oligarh rival, în 2021. De asemenea, el este acuzat că a insistat fără succes în 2019 pentru ridicarea sancțiunilor impuse lui Deripaska.

"După ce sunt impuse sancțiuni, acestea trebuie să fie aplicate în mod egal, în cazul tuturor cetățenilor americani, pentru a avea succes", a declarat directorul adjunct al FBI, Michael Driscoll, într-un comunicat. "Nu există excepții pentru nimeni, nici măcar pentru un fost oficial FBI precum Charles McGonigal", a mai adăugat oficialul FBI.

Oleg Deripaska, fondatorul companiei rusești de aluminiu Rusal, s-a aflat printre cei peste 20 de oligarhi ruși și oficiali guvernamentali incluși pe lista neagră a Washingtonului în 2018, ca reacție la presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016. Deripaska și Kremlinul au negat orice amestec în alegeri.

Arestarea lui McGonigal are loc în contextul în care procurorii americani își intensifică eforturile de a aplica sancțiuni împotriva oficialilor ruși și a aliaților lor bogați din sectorul privat pentru a face presiuni asupra Moscovei să înceteze războiul din Ucraina.

×
Subiecte în articol: FBI arestat oligarhi ruși
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close