Antena 3 CNN Externe Omagiu lui Boris Elţîn, un lider istoric

Omagiu lui Boris Elţîn, un lider istoric

Omagiu lui Boris Elţîn, un lider istoric
24 Apr 2007   •   10:24

Lideri politici din toată lumea au reacţionat la vestea morţii primului preşedinte ales în mod democratic al Rusiei post-sovietice. Demnitarii care au colaborat cu Boris Elţîn au adus un omagiu celui care a introdus libertatea şi democraţia în Rusia, după decenii de regim totalitar. În România, doi foşti preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, l-au prins pe Elţîn la putere în timpul mandatelor lor.

Preşedintele rus Vladimir Putin, protejatul lui Boris Elţîn, a decretat zi de doliu naţional miercuri, când vor avea loc funeraliile fostului lider. De la reşedinţa prezidenţială din Novo-Ogaryovo, Putin a adus un omagiu predecesorului său.

Boris Nikolaevici Elţîn a fost primul preşedinte al Rusiei. Cu acest titlu a intrat pentru totdeauna în istoria ţării şi a lumii întregi. A trecut în nefiinţă un om datorită căruia a luat naştere o nouă epocă. Fostul preşedinte polonez Lech Walesa, cel ucrainean Leonid Kravciuk şi georgian Eduard Şevardnadze s-au numărat printre oamenii politici care au lăudat meritele defunctului preşedinte.

Şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu a apreciat rolul important pe care l-a jucat acesta în destrămarea Uniunii Sovietice. ?Boris Elţîn va rămâne în istorie ca o figură proeminentă a evenimentelor ultimilor ani, care au marcat istoria contemporană a omenirii?, a spus Iliescu.

Emil Constantinescu susţine că România a avut noroc că Elţîn era la putere în anii în care ţara noastră se îndrepta spre NATO. ?Am reuşit şi datorită lui Elţîn s-a întâmplat ca nici un oficial rus să nu se opună deschis aderării României la NATO?, a declarat Constantinescu.

Antena 3

×
Parteneri
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
x close