Antena 3 CNN Externe OMS: Cel puţin 700 de victime ale gripei porcine numai în ultima săptămână, pe plan mondial

OMS: Cel puţin 700 de victime ale gripei porcine numai în ultima săptămână, pe plan mondial

OMS: Cel puţin 700 de victime ale gripei porcine numai în ultima săptămână, pe plan mondial
31 Oct 2009   •   14:25

Virusul gripei noi a făcut, în întreaga lume, cel puţin 700 de victime numai în ultima săptămână, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Epidemia a cuprins ţările vecine cu noi: Ucraina a adoptat măsuri preventive unice în Europa, după ce patru oameni au murit de gripă A H1N1. Din acelaşi motiv, autorităţile poloneze vor să închidă graniţa cu Ucraina. Alerta a fost declarată şi în Bulgaria, unde câteva oraşe sunt deja, practic, în carantină.

Toate şcolile din Ucraina îşi vor închide porţile timp de trei săptămâni, iar adunările publice vor fi interzise în aceeaşi perioadă. Candidaţii la alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie şi-au suspendat şi ei campania. Măsurile au fost anunţate de premierul Iulia Timoşenko după o şedinţă specială a cabinetului.

?Facem apel la toată lumea să-şi reducă deplasările pe teritoriul Ucrainei, să restrângă orice adunări sau excursii şi să facă tot posibilul să se protejeze de virus?, a spus Timoşenko.

În ultimele săptămâni, cel puţin 33 de oameni au decedat în vestul Ucrainei din cauza unor infecţii respiratorii, dar, până acum, virusul A H1N1 a fost depistat numai la patru victime. Guvernul a alocat o sumă record pentru achiziţionarea de medicamente, măşti şi alte materiale necesare pentru combaterea epidemiei. Oamenii încep să intre în panică şi iau cu asalt farmaciile.


Situaţia se agravează şi în Bulgaria. Starea de urgenţă a fost decretată în câteva oraşe unde s-au înregistrat sute de cazuri de gripă nouă. Adunările publice au fost suspendate iar şcolile au intrat în "vacanţă de gripă", chiar dacă unii localnici nu par să fie prea îngrijoraţi.

?În fiecare an e gripă, porcină sau obişnuită - care e diferenţa? Nu cred că ar trebui să intrăm în panică?, spune unul dintre localnicii bulgari.

Specialiştii Ministerului bulgar al Sănătăţii consideră că epidemia "va ajunge la apogeu în următoarele două-trei luni" dar sfătuiesc populaţia să-şi păstreze calmul.

Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close