Antena 3 CNN Externe OMS ridică nivelul de alertă şi anunţă un vaccin pentru gripa porcină în 4-6 luni

OMS ridică nivelul de alertă şi anunţă un vaccin pentru gripa porcină în 4-6 luni

OMS ridică nivelul de alertă şi anunţă un vaccin pentru gripa porcină în 4-6 luni
Sursa foto: gripa porcina
28 Apr 2009   •   03:40

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă de la la trei la patru în cazul gripei porcine- la doar doar doi paşi de declararea oficială a unei pandemii.
Directorul general adjunct al OMS Dr Keiji Fukuda a declarat că ?s-a făcut un pas important spre o gripă pandemică, dar nu am ajuns încă acolo?.
Mexic declarase anterior că suspectează că 149 de persoane au murit de gripă porcină- dar doar 20 de cazuri au fost confirmate. Alte cazuri au fost confirmate în SUA, Canada, Spania şi Marea Britanie.
Decizia OMS de a ridica nivelul de alertă la patru vine după o şedinţă de urgenţă a experţilor, devansată cu o zi tocmai din pricina temerilor legate de o răspândire largă.


Citiţi articolul Ce este gripa aviară şi cât de periculoasă este ea pentru om

Faza 4 OMS a pandemiei presupune transmiterea verificată între oameni, capabilă să se răspândească la nivel local. În faza cinci, se înregistrează transmitere de la om la om în cel puţin două ţări, pentru ca în ultima fază virusul să se răspândească în altă ţări sau regiuni, pentru a se ajunge la o pandemie oficială.
În această fază a evoluţiei, OMS nu consideră însă că o pandemie este inevitabilă. Cu toate acestea, specialistul OMS a precizat că virusul a devenit prea răspândit pentru a face din izolare o opţiune viabilă.
El a cerut statelor să facă totul pentru a-şi proteja cetăţenii. De asemenea, a recomandat împotriva închiderii graniţelor sau pentru restricţionarea călătoriei.
?Virusul fiind atât de răspândit, închiderea graniţelor sau restricţionarea călătoriilor are efecte foarte mici în oprirea deplasării virusului?, declara Fukuda.
Acesta a subliniat că primele tranşe ale unui vaccin contra giperi porcine ar putea fi gata în 4-6 luni, dar va mai dura câteva luni pentru a produce cantităţi în masă
Câteva ţări din Asia America Latină şi Europa au început să monitorizeze pasagerii la aeroporturi în căutare de simptome, în vreme ce cel mai mare tour operator din Germania a anulat călătoriile în Mexic.


Răspândirea virusului
Mexic: 26 cazuri confirmat, 149 de morţi suspecte
SUA: 40 de cazuri confirmate
Canada: 6 cazuri
Spania: 1 caz
Scoţia: 2 cazuri
Israel, Brazilia, Guatemala, Peru, Australia, Noua Zeelandp, Coreea de Sud: cazurile suspecte sunt în studiu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gripa porcina OMS
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close