Antena 3 CNN Externe ONU se pronunţă împotriva folosirii forţei în problema nucleară a Iranului

ONU se pronunţă împotriva folosirii forţei în problema nucleară a Iranului

ONU se pronunţă împotriva folosirii forţei în problema nucleară a Iranului
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
de N.B.    |    11 Noi 2011   •   11:58

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a cerut, joi, găsirea unei soluţii pe cale diplomatică pentru situaţia tensionată creată de raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind programul nuclear al Iranului, informează Reuters.

Conform unui purtător de cuvânt al ONU, Ban Ki-moon cere Teheranului să respecte toate hotărârile luate de Consiliul de Securitate şi să se asigure că programul nuclear este în concordanţă cu toate condiţiile impuse de AIEA.

"Secretarul general insistă în convingerea sa că o soluţie negociată este singura cale de acţiune, o intervenţie militară fiind exclusă" a declarat purtătorul de cuvânt al ONU.

Potrivit reprezentantului ONU, Iranul trebuie să demonstreze că programul de dezvoltare nucleară are un obiectiv paşnic.

Tensiunile cu privire la programul nuclear al Teheranului au escaladat la începutul acestei săptămâni, când AIEA a raportat că Iranul a dezvoltat tehnologia necesară pentru fabricarea armelor nucleare şi continuă să facă acest lucru în secret.

Speculaţiile media cu privire la o intervenţie militară în Iran, orchestrată de Israel şi Statele Unite, s-au intensificat, de asemenea. Iranul a denunţat aceste intenţii ca fiind "neechilibrate" şi "motivate politic".

Începând cu 2006, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat şase rezoluţii care cereau Iranului să oprească programul nuclear. Statele Unite, Uniunea Europeană şi aliaţii suspectează că Iranul  dezvoltă tehnologie pentru crearea armelor nucleare. Teheranul refuză însă, să oprească cercetarea şi dezvoltarea nucleară, susţinând că singurul obiectiv este exploatarea tehnologiei pentru producerea de electricitate.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close