Antena 3 CNN Externe Opoziţia libaneză cere transformarea funeraliilor şefului poliţiei într-o manifestaţie uriaşă anti-Damasc

Opoziţia libaneză cere transformarea funeraliilor şefului poliţiei într-o manifestaţie uriaşă anti-Damasc

Opoziţia libaneză cere transformarea funeraliilor şefului poliţiei într-o manifestaţie uriaşă anti-Damasc
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
21 Oct 2012   •   13:13

Opoziţia libaneză vrea să transforme funeraliile de duminică ale şefului poliţiei, asasinat vineri, într-o manifestaţie uriaşă împotriva Damascului, ca cea care a urmat asasinării lui Rafic Hariri şi care a condus la retragerea trueplor siriene din Liban în 2005, relatează AFP.
   
Mii de persoane sunt aşteptate către ora 13.00 GMT (16.00, ora României) la Moscheea Al-Amin.
   
În Piaţa Martirilor, în centrul Beirutului, au fost instalate afişe uriaşe, pe care se putea inscripţia "Martirul dreptăţii şi adevărului", cu imaginea generalului Wissam al-Hassan, şeful serviciilor de informaţii din cadrul poliţiei libaneze.
   
Trei persoane, inclusiv generalul şi şoferul său, au fost ucise şi alte 126 au fost rănite într-un atentat comis vineri la Beirut cu o maşină-capcană umplută cu explozivi, potrivit unui bilanţ definitiv. Între răniţi se află şi persoane care au suferit amputări.
   
"Îi vom spune adio lui Wissam al-Hassan, dar vrem să continuăm ceea ce am început în 2005. În acea perioadă, sirienii au plecat din Liban. Astăzi vrem să îi împiedicăm definitiv să se întoarcă", a declarat pentru AFP Ahmad Fatfat, un deputat din cadrul blocului fostului premier Saad Hariri.
   
El a acuzat actualul Guvern libanez şi în special mişcarea şiită Hezbollah că vrea "revenirea în Liban a (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad".
   
O ceremonie militară în memoria generalului urmează să aibă loc la cartierul general al Forţelor pentru Securitate Internă (FSI, poliţie). Trupul neînsufleţit urmează să fie transportat ulterior către centrul oraşului, unde sunt prevăzute funeralii populare.
   
Corpul generalului va fi înhumat în Mausoleul lui Rafic Hariri, mentorul său, la solicitarea fiului acestuia, Saad Hariri.
   
Atentatul de vineri a fost atribuit de către opoziţia libaneză şi experţi regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, care se confruntă de 19 luni cu o revoltă pe care încearcă să o zdrobească cu orice preţ, în pofida unor încercări din partea mediatorului ONU şi Ligii Arabe Lakhdar Brahimi, aflat în vizită la Damasc, să obţină un armistiţiu.
   
Furia era puternică duminică în regiunile cu populaţie majoritar sunnită. La Tripoli (sud), două persoane au fost rănite, după ce sâmbătă au fost rănite alte cinci persoane. Vineri, un şeic a fost ucis într-un schimb de focuri.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close