Antena 3 CNN Externe Pactul secret moldo?rus face vâlvă la Chişinău

Pactul secret moldo?rus face vâlvă la Chişinău

Pactul secret moldo?rus face vâlvă la Chişinău
31 Mai 2007   •   11:12

Zvonul că Moldova negociază în secret un tratat cu Rusia în privinţa Transnistriei a făcut mare vâlvă la Chişinău, unde a provocat nemulţumirea opoziţiei. Acordul, prezentat în paginile unui ziar moscovit, ar prevedea ca Rusia să obţină drepturile de a-şi menţine trupele încă zece ani pe Nistru. În schimb, Kremlinul se angajează să reintegreze republica separatistă transnistreană în Moldova.

Potrivit ziarului Nezavisimaya, Moscova vrea să obţină dreptul ca trupele sale să staţioneze încă zece ani în Transnistria şi e dispusă să ofere concesii majore Chişinăului. Cea mai importantă e reintegrarea Transnistriei, dar ar obţine şi avantaje economice. Moldova ar primi din nou accesul pe piaţa rusească, blocat de embargoul impus anul trecut de Moscova produselor din republica de peste Prut.

La Chişinău, opoziţia, prin vocea vicepreşedintelui Parlamentului Iurie Roşca, a cerut şefului Statului să nu semneze un asemenea tratat. Roşca a spus că, în urma discuţiilor cu apropiaţi ai lui Vladimir Voronin, a primit asigurări că Moldova nu se va angaja într-o asemenea acţiune. În viziunea analiştilor Occidentali însă, acordul moldo-rus nu e o surpriză, mai ales că Rusia are tot interesul să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria.

Kremlinul are astfel posibilitatea să ţină în sfera sa de influenţă o zonă unde se află Ucraina şi Moldova, importantă pentru interesul său strategic. În plus, Rusia poate să monitorizeze îndeaproape acţiunile NATO şi ale americanilor, care pătrund tot mai adânc în Europa de Est, spre nemulţumirea Moscovei.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close