Antena 3 CNN Externe Pakistan. Un lider taliban a fost arestat

Pakistan. Un lider taliban a fost arestat

Pakistan. Un lider taliban a fost arestat
02 Mar 2007   •   13:17

Surse din rândul militanţilor islamişti au declarat că Akhund, al treilea lider din cadrul consiliului taliban format din zece membri, a fost arestat, luni seară, în oraşul Quetta, situat în sud-vestul Pakistanului. Capturarea mollahului Obaidullah Akhund reprezintă prima arestare a unui lider taliban realizată de Pakistan după înlăturarea de la putere a regimului islamist din Afganistan, în 2001.

Purtătorii de cuvânt ai rmatei au precizat că nu ştiu nimic despre o asemenea operaţiune, dar dezvăluirile au fost făcute de cotidianul pakistanez Dawn în ediţia de vineri. Akhund a ocupat şi funcţia de ministru al Apărării în Guvernul taliban înainte de ofensiva americană şi deţinea o funcţie importantă în cadrul consiliului condus de Omar.

Arestarea acestuia are loc într-un moment în care administraţia Bush se confruntă cu presiunea exercitată de rivalii democraţi, presa americană şi o serie de organizaţii în ceea ce priveşte rolul Pakistanului de aliat în cadrul războiului împotriva terorismului. Vicepreşedintele Cheney i-a cerut preşedintelui Pervez Musharraf să depună mai multe eforturi pentru a împiedica reluarea operaţiunilor teroriste ale grupării al-Qaida şi demararea unei noi ofensive talibane împotriva trupelor NATO în cursul acestei primăveri. Un oficial pakistanez din domeniul securităţii a declarat că arestarea lui Akhund a avut loc în urma unei operaţiuni prestabilite şi nu este rezultatul vizitei efectuate de Dick Cheney, informează Mediafax.

Surse din rândul talibanilor au declarat sub protecţia anonimatului că Akhund a fost capturat în locuinţa uneia dintre rudele sale din reşedinţa provinciei Balucista. Captivarea lui Akhund nu reprezintă o mare lovitură dată talibanilor şi conducătorului acestora, mollahul Omar, dar confirmă faptul că aceştia coordonează operaţiuni teroriste.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close