Antena 3 CNN Externe Palestina. Fatah şi Hamas fumează pipa păcii

Palestina. Fatah şi Hamas fumează pipa păcii

Palestina. Fatah şi Hamas fumează pipa păcii
30 Ian 2007   •   09:30

Grupările palestiniene rivale Hamas şi Fatah au încheiat un acord de încetare a focului, după 5 zile de confruntări sângeroase în care şi-au pierdut viaţa peste 30 de persoane. Armistiţiul, intrat în vigoare marţi dimineaţă, la ora 3, prevede încetarea tuturor ostilităţilor, retragerea militanţilor şi eliberarea activiştilor capturaţi de ambele părţi.

Ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Mahmoud Al Zahar, a făcut anunţul în urma întrevederii premierului Ismail Haniyeh, membru Hamas, cu un reprezentant al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. La convorbiri a fost prezentă şi o echipă de mediatori egipteni.

Zahar a precizat că este programată o întrevedere şi între premierul Haniyeh şi preşedintele Abbas, liderul grupării Fatah, pentru relansarea dialogului naţional.

Tensiunile între cele două facţiuni rivale au apărut la mijlocul lunii decembrie, când Abbas şi-a anunţat intenţia de a organiza alegeri anticipate. Decizia preşedintelui a fost catalogată de Hamas drept o tentativă de lovitură de stat.

Cel puţin 60 de palestinieni şi-au pierdut viaţa în confruntările din ultimele 6 săptămâni. Dialogul între Hamas şi Fatah asupra formării unui guvern de uniune naţională a fost reluat la 23 ianuarie. Procesul a fost întrerupt de noi violenţe. Cel puţin 5 persoane au fost ucise, luni, în cel mai recent val de incidente sângeroase din Fâşia Gaza.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close