Antena 3 CNN Externe Palestinienii au început să lucreze la deshumarea lui Arafat

Palestinienii au început să lucreze la deshumarea lui Arafat

Palestinienii au început să lucreze la deshumarea lui Arafat
13 Noi 2012   •   13:43

Lucrările de la mormântul fostului lider palestinian, Yasser Arafat, au început. Oficialităţile vor deshuma cadavrul, în căutarea de noi probe, necesare în investigaţia privind cauza morţii lui Arafat.

"Astăzi au început să îndepărteze stratul de beton şi piatră de la mausoleu, iar lucrările vor dura 15 zile", a declarat un apropiat al familiei, pentru AFP.

Monumentul funerar a fost închis publicului, pentru pregătirea examinărilor medico-legale.
Intrarea a fost acoperită cu o imensă prelată albastră.

"Mausoleul lui Arafat a fost închis, acesta fiind un pas preliminar în investigaţia morţii sale", a confirmat Tawfiq Tirawi, şeful comitetului palestinian, care se ocupă de acest caz.

Yasser Arafat a murit într-un spital militar din Franţa, la data de 11 noiembrie 2004. Legiştii de aici nu au reuşit să determine cauza decesului, lăsând loc speculaţiilor publice. Mulţi palestinieni sunt convinşi că fostul lor conducător a fost otrăvit de Israel.

Procurorii francezi au deschis o anchetă în august, anul acesta, după ce specialiştii unui institut elveţian, au descoperit un nivel foarte ridicat de poloniu (substanţă chimică radioactivă), pe hainele şi bunurile lui Arafat.

O echipă mixtă, formată din specialişti francezi şi elveţieni, va ajunge în Ramallah pe 26 noiembrie, pentru deshumarea rămăşiţelor fostului lider palestinian. Întreaga operaţiune va dura cel puţin câteva săptămâni.

Actualul preşedinte palestinian, Mahmoud Abbas, a declarat că Rusia va trimite şi ea experţi în domeniu, dar nu a precizat ce rol vor avea aceştia în desfăşurarea investigaţiilor.

"În prezent menţinem contacte cu investigatorii francezi, experţii din Elveţia, dar şi cu guvernul rus", a declarat Abbas într-un discurs comemorativ la adresa predecesorului său.

Poloniu este o subtanţă chimică foarte toxică, care este foarte rară chiar şi în mediile militare.
A fost folosit la uciderea fostului spion rus, Alexander Litvinenko, care se transformase într-un critic dur al regimului de la Kremlin.
Litvinenko a murit în 2006, la Londra, la scurt timp după ce băuse o cană cu ceai, otrăvită cu poloniu.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close