Antena 3 CNN Externe Parlamentul bulgar a aprobat demisia Guvernului Borisov

Parlamentul bulgar a aprobat demisia Guvernului Borisov

Parlamentul bulgar a aprobat demisia Guvernului Borisov
Sursa foto: Foto: voanews.com
21 Feb 2013   •   13:57

Parlamentul bulgar a aprobat joi demisia Guvernului condus de Boiko Borisov. Demisia, supusă la vot în absenţa lui Borisov, a fost susţinută de către toate partidele parlamentare, fiind adoptată cu 209 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere, informează AFP

Ea deschide calea unor alegeri legislative anticipate în primăvară.

Boiko Borisov nu a asistat la dezbateri, dar s-a prezentat în Parlament pentru vot. El a luat cuvântul doar pentru a îl acuza pe liderul partidului minorităţii turce MDL Ahmed Dogan că a comandat, în trecut, un atentat împotriva sa.
   
Premierul a făcut, ulterior, o baie de mulţime, în mijlocul a aproximativ 1.000 de simpatizanţi, care scandau, în faţa Parlamentului, "Boiko, suntem cu tine". El a îndemnat la calm şi a oferit asigurări că partidul său, GERB, va câştiga alegerile.
   
Partidele parlamentare urmează să îi confirme şefului statului, Rosen Plevneliev, zilele următoare, refuzul lor, deja exprimat, de a constitui un Guvern de interimar de tehnocraţi care să fie însărcinat cu afaceri curente şi organizarea alegerilor legislative anticipate la sfârşitul lui aprilie sau începutul lui mai.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat miercuri în Parlament demisia Guvernului său, după zece zile de manifestaţii organizate în ţară împotriva scumpirii electricităţii.

"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi
", a declarat Boiko Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie.

De la bodyguard, la prim-ministru. Povestea de viaţă a premierului demisionar al Bulgariei

Premierul a amintit, în faţa Parlamentului, de ciocnirile violente de la Sofia între poliţie şi manifestanţi, adăugând că "fiecare strop de sânge este o ruşine pentru noi".

Un tânăr bulgar şi-a dat foc miercuri dimineaţa în faţa primăriei de la Varna (est). Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost spitalizat într-o stare critică, având arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului, potrivit unei purtătoare de cuvânt a spitalului local.
   
Un alt tânăr bulgar s-a autoincendiat marţi la Veliko Târnovo (centru), pe o trecere de pietoni, după care a murit din cauza rănilor. Poliţia a afirmat că acesta suferea de tulburări psihice.

Cea mai mare acţiune de protest a avut loc însă duminică, atunci când pe străzi au ieşit circa 100.000 de persoane din întreaga ţară.

În capitala bulgară au avut loc, marţi, două manifestaţii simultane: una pentru a protesta contra facturilor mari la întreţinere, iar alta, a unor activişti ecologişti nemulţumiţi de decizia Ministerului Mediului de a permite construirea unor noi pârtii de schi şi a unei telecabine în parcul natural Pirin, lângă staţiunea Bansko.

În cursul după-amiezii, la Sofia a sosit o coloană de maşini blindate, însoţită de maşini ale poliţiei militare

×
Subiecte în articol: Boiko Borisov Bulgaria
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close