Antena 3 CNN Externe Ce pedeapsă riscă Marina Ovsiannikova, jurnalista care l-a sfidat pe Putin la televizor

Ce pedeapsă riscă Marina Ovsiannikova, jurnalista care l-a sfidat pe Putin la televizor

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a întrerupt luni seară un buletin de știri din Rusia și a intrat în platou cu o pancartă pe care era scris un mesaj anti-război, riscă să fie pusă sub acuzare în temeiul noii legi privind diseminarea de „informații false”, adoptată de Putin la începutul acestei luni.

Ce pedeapsă riscă Marina Ovsiannikova, jurnalista care l-a sfidat pe Putin la televizor
de Adelina Miron    |    15 Mar 2022   •   15:13

Legea incriminează relatările critice despre războiul din Ucraina și folosirea cuvântului ”război”, în loc de ”operațiune militară”.

"Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Ei vă mint. Rușii împotriva războiului", este mesajul pe care jurnalista l-a transmis publicului televiziunii. Ovsyannikova, editor al televiziunii de stat ruse Rusia 1, a fost arestată la scurt timp după apariția la televizor.

Oficialii ruși susțin că jurnaliștii care critică războiul și care folosesc cuvintele „război” sau „invazie” subminează interesul național.

Potrivit proiectului de lege care introduce articolul 207.3 în Codul penal al Federației Ruse, citat de RFI, „diseminarea publică a informațiilor false cu bună știință” poate fi sancționată cu o amendă de la 700.000 la 1,5 milioane de ruble sau cu închisoare până la 3 ani.

Amendamentele adoptate prevăd și „circumstanțe agravante”, care măresc semnificativ pedeapsa. O amendă între 3 și 5 milioane de ruble sau închisoare între 5 și 10 ani sunt sancțiunile prevăzute în aceste situații.

Dacă instanța consideră că au fost diseminate informații false despre acțiunile Forțelor Armate ale Federației Ruse, „care provoacă consecințe grave”, se aplică pedepsa cu închisoarea între 10 și 15 ani.

Proiectul de lege conține și noi sancțiuni pentru protestele împotriva războiului. Astfel, pentru „acțiunile publice care vizează discreditarea utilizării Forțelor Armate Ruse în scopul protejării intereselor Federației Ruse și ale cetățenilor săi, menținerea păcii și securității internaționale, inclusiv apelurile publice pentru a preveni utilizarea Forțelor Armate Ruse” se aplică o amendă de până la 50.000 de ruble pentru simplii cetățeni, de până la 200.000 de ruble pentru funcționari și de până la jumătate de milion de ruble pentru persoanele juridice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat gestul jurnalistei drept „huliganism”.

„În ceea ce o privește pe această doamnă, acesta este huliganism”, a spus Peskov reporterilor la o conferință, marți, adăugând că autoritățile se ocupă deja de cazul ei. „Canalul și cei care sunt la conducere se ocupă de asta”, a adăugat el.

 

 

×
Subiecte în articol: jurnalista Putin televiziune Ucraina razboi lege
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close