Antena 3 Externe Pensii private ca în Europa din 2008

Pensii private ca în Europa din 2008

09 Mai 2007   •   09:06
Pensii private ca în Europa din 2008

Sistemul privat de pensii a fost iniţiat de Banca Mondială şi adoptat de mai multe state membre a UE, inclusiv România. Acesta este prevăzut cu o serie de elemente de siguranţă, pentru a garanta funcţionare sa. Pot beneficia de pensii private atât salariaţii din sistemul privat, dar şi cei care au activat în sectorul independent. De anul viitor, contribuţia la acest fond va fi de 2 la sută, suma fiind scăzută din contribuţia de 9,5 la sută pe care salariaţii o plătesc momentan. Introducerea acestui sistem ar putea reprezenta o soluţie, consideră autorităţile, pentru rezolvarea crizei din sistemul public de pensii.

După 1990, numărul de pensionari a crescut cu 80%, iar cel al contribuabililor, de la care se strâng banii de pensii a scăzut aproape la jumătate. Criza din sistemul de pensii a fost generată pe de o parte de îmbătrânirea forţei de muncă, iar pe de altă parte de migraţia forţei de muncă. Cu alocaţii cifrate la 6,6% din PIB pentru sistemul de pensii, România se află cu mult sub media europeană care este de 12,1%.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close