Antena 3 CNN Externe Peru. Proteste studenţeşti cu bâte şi pietre

Peru. Proteste studenţeşti cu bâte şi pietre

Peru. Proteste studenţeşti cu bâte şi pietre
31 Mar 2007   •   15:24

În Peru, oraşul istoric Cuzco a fost scena unor adevărate lupte de stradă. Sute de studenţi, nemulţumiţi de reforma în sistemul universitar, au ieşit în stradă înarmaţi cu bâte şi pietre. Poliţia a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene pentru a-i linişti pe protestatari. Protestul studenţilor peruani, nemulţumiţi de viziunea Ministerului în privinţa viitorului universităţilor, a început paşnic.

Poliţiştii, doar 100 la număr, au fost în scurt timp depăşiţi de cei 600 de protestatari. Mulţi dintre demonstranţi au venit la miting înarmaţi cu bâte şi pietre, aşa că până la confruntarea directă cu forţele de ordine nu a mai fost decât un pas.

Mai multe anvelope au fost incendiate, iar poliţia a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene, pentru a ţine sub control mulţimea dezlănţuită. Studenţii sunt revoltaţi de noile prevederi ale legii referitoare la învăţământul superior peruan. Tinerii susţin că sistemul de autonomie universitară este practic, desfiinţat, iar studenţii sunt obligaţi să plătească pentru a învăţa.

Cuzco, fostul centru al Imperiului Incaş, este extrem de popular printre turişti, în special pentru că este foarte aproape de siturile arheologice, ca celebrul Machu Picchu. Televiziunile locale au surprins imagini în care turiştii îşi vedeau relaxaţi de shopping în cartierul comercial din Cuzco, în vreme ce în fundal, poliţia intervenea împotriva protestatarilor.

?În ceea ce îi priveşte pe turişti, le cerem scuze pentru situaţia care a dus la tulburarea liniştii publice, dar a trebuit să luăm o decizie? ,declara şeful poliţiei din Cuzco. Protestatarii au cerut să li se permită accesul în clădirea Universităţii, unde oficialii discutau pe marginea noii legi. Comisia de Învăţământ a permis, în urma protestelor, accesul la discuţii a 5 dintre reprezentanţii studenţilor.

Antena 3

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close