Antena 3 CNN Externe Peste un milion de oameni au ieșit în stradă, în Coreea de Sud. Oamenii au cerut demisia demisia preşedintei Park Geun-Hye

Peste un milion de oameni au ieșit în stradă, în Coreea de Sud. Oamenii au cerut demisia demisia preşedintei Park Geun-Hye

Peste un milion de oameni au ieșit în stradă, în Coreea de Sud. Oamenii au cerut demisia demisia preşedintei Park Geun-Hye
Sursa foto: Foto: captură youtube.com
de S.T.    |    27 Noi 2016   •   16:09

Sute de mii de persoane au înfruntat sâmbătă frigul şi zăpada la Seul pentru a cere din nou demisia preşedintei Park Geun-Hye, pe care o acuză de implicare într-un scandal de trafic de influenţă, relatează AFP şi Kyodo.

Demonstranţii, reuniţi în piaţa Gwanghwamun din centrul Seulului, situată la numai un kilometru de Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, au scandat 'Opriţi-o pe Park Geun-Hye!' şi 'Aruncaţi-o pe Park în închisoare!'.

Potrivit organizatorilor, la manifestaţie au luat parte 1,3 milioane de persoane, aceasta fiind cea mai importantă acţiune de acest fel de la debutul, în urmă cu o lună, a mitingurilor săptămânale din capitala Coreii de Sud. Totuşi, poliţia, care a blocat accesul către sediul preşedinţiei, a estimat numărul manifestanţilor la numai 260.000, la fel ca în săptămânile precedente.



La ora 20:00 (11:00 GMT), manifestanţii au stins lumânările şi candelele pe care le aveau şi le-au reaprins un minut mai târziu, pentru a transmite astfel mesajul simbolic că protestele lor nu vor înceta atât timp cât Park Geun-Hye se va afla la putere.



În scandalul de corupţie este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a preşedintei Park. Anchetatorii sud-coreeni încearcă să afle dacă Park Geun-Hye a obţinut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoştinţa personalului medical al preşedinţiei.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară.

Park Geun-Hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în treburile statului.

Un sondaj de opinie publicat la începutul acestei săptămâni indica faptul că nouă din zece sud-coreeni vor ca Park Geun-Hye să plec din funcţia de preşedinte. Mandatul lui Park Geun-Hye se încheie în februarie 2018.

×
Subiecte în articol: coruptie proteste demisie Coreea de Nord seul
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close