Antena 3 CNN Externe Planul Rusiei de intervenție în Transnistria | Republica Moldova expulzează spioni "conectați la centre din străinătate"

Planul Rusiei de intervenție în Transnistria | Republica Moldova expulzează spioni "conectați la centre din străinătate"

Antena 3 CNN relatează că autoritățile din Republica Moldova au identificat pe teritoriul acestei țări doi cetățeni străini, "conectați la anumite centre subversive" din străinătate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2023   •   17:39

Conform Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, cei doi au fost declarați persoane indezirabile pe un termen de 10 ani și s-a procedat la îndepărtarea lor de pe teritoriul țării.

"Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, cu provocarea schimbării, prin violență, a orânduirii constituționale a Republicii Moldova (...)

S-a stabilit că cetățenii străini, deghizați în turiști, erau coordonați din umbră de către un grup de persoane afiliat unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare", susțin reprezentanții SIS, conform Antena 3 CNN.

În perioada cât s-au aflat pe teritoriul Republicii Moldova, cetățenii străini "au inițiat un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitelor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică și au participat activ la monitorizarea și documentarea proceselor social-politice din țară și a acțiunilor de protest organizate în Chișinău de către anumite forțe politice", mai arată instituția citată.

Citește șiSeparatiștii din Transnistria, panicați după anunțul că Moscova e gata să sară în apărarea lor

Luni, 13 februarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre planurile Federației Ruse de destabilizare a țării.

Sandu a spus că au fost recepționate documente de la partenerii ucraineni, care avertizează în legătură cu organizarea mai multor activități subversive.

Săptămâna trecută, ministerele Apărării și Externelor de la Moscova au avertizat în legătură cu așa-zise preparative ale armatei Ucrainei de atacare în Transnistria, alimentând speculațiile că Rusia caută un pretext pentru a interveni în acest teritoriu separatist, în sprijinul populației rusofone și a militarilor dislocați acolo.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close