Antena 3 CNN Externe Polonia cere garanţii din partea SUA

Polonia cere garanţii din partea SUA

Polonia cere garanţii din partea SUA
30 Apr 2007   •   17:07

Varşovia cere ?prevederi concrete? din partea Statelor Unite ale Americii, în acordul care va reglementa instalarea scutului anti-rachetă pe teritoriul polonez. Pe lângă detalii despre tipul instalaţiilor, Polonia vrea din partea Statelor Unite sisteme de rachetă de tip Patriot de protecţie împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune.

Demersul polonezilor va irita, cu siguranţă Rusia, ţară care a ameninţat deja cu posibile atacuri împotriva ţărilor care vor găzdui scutul anti-rachetă pe care Washingtonul îl doreşte în Europa. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că dispozitivul anti-rachetă nu va duce decât la amplificarea riscului unei distrugeri reciproce.

Cehia a acceptat să înceapă discuţiile privind amplasarea scutului pe teritoriul său. Surse din Polonia susţin însă că oficialii polonezi sunt interesaţi de găzduirea unui sistem de tip Theatre High Altitude Area Defence, care oferă protecţie la o altitudine mult mai mare decât cea a rachetelor Patriot. Washintonul aşteaptă de la polonezi acordul pentru amplasarea a 10 interceptoare de rachete până în 2012.

Planul Statelor Unite a provocat o dispută aprinsă cu Rusia, în pofida asigurărilor date de americani că scutul este destinat prevenirii unor eventuale atacuri lansate de Iran sau Coreea de Nord. Moscova se teme că Statele Unite ar putea folosi, în cele din urmă, scutul pentru o ofensivă împotriva Federaţiei.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close