Antena 3 CNN Externe Premierul Greciei: Trebuie să continuăm reformele pentru a face faţă problemelor

Premierul Greciei: Trebuie să continuăm reformele pentru a face faţă problemelor

Premierul Greciei: Trebuie să continuăm reformele pentru a face faţă problemelor
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
16 Iun 2011   •   19:18

Premierul Greciei, George Papandreou, a dat asigurări că va continua să lupte pentru a susţine noile măsuri de austeritate. Parlamentari ai partidului de guvernământ s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta criza prin care trece ţara, criză care se resimte şi la nivel global, conform BBC.

George Papandreou a declarat că va schimba Guvernul şi îl va supune unui vot de încredere al Parlamentului. Declaraţia lui vine la scurt timp după ce câţiva membri ai partidului pe care îl conduce au părut să aibă dubii legate de posibilităţile premierului.

"Trebuie să arătăm stabilitate şi să rămânem pe linia reformelor, pentru a face faţă cu succes probelor din ziua de azi”, a declarat Papandreou.

 


Capitala Greciei a fost aruncată în haos după ce sute de naţionalişti greci s-au ciocnit violent cu forţele de ordine. Mai multe persoane au fost rănite după ce poliţiştii au răspuns atacurilor manifestanţilor cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc.

Zeci de mii de greci au ieşit pe străzile din principalele oraşe într-o grevă naţională de 24 de ore. În urma acestor manifestaţii violente, premierul grec a anunţat că astăzi va remania guvernul şi că imediat după aceea va cere votul de încredere al parlamentului.

Situaţia a scăpat complet de sub control când protestatarii au vrut să spulbere o baricadă instalată de poliţişti în faţa Parlamentului. Au fost însă respinşi de forţele de ordine. Câteva minute mai târziu, manifestanţii se luau între ei la bătaie. Anarhiştii s-au încăierat cu sindicaliştii.

La mijloc au fost cei 5.000 de poliţişti. Ei au fost bombardaţi încontinuu cu pietre şi sticle incendiare. Bugetari şi angajaţi la companii private s-au aliat, nemulţumiţi de creşterea taxelor şi de şomajul tot mai mare.

De cealaltă parte, guvernul elen are în braţe o economie ameninţată de faliment. Ca să nu intre în incapacitate de plată, oficialii eleni se zbat să obţină încă un împrumut extern, pe lângă cele 110 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană şi FMI.

Standard and Poors tocmai a scăzut dramatic ratingul de ţară al Greciei, iar ieri, doctor Doom al economiei - Nouriel Rubini - estima că această ţară este insolvabilă.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close