Antena 3 CNN Externe Presa străină despre referendum

Presa străină despre referendum

Presa străină despre referendum
20 Mai 2007   •   12:02

Presa internaţională vorbeşte despre victoria confortabilă a preşedintelui Traian Băsescu la referendumul asupra demiterii sale. Primele comentarii in privinta rezultatelor scot, totuşi, în evidenţă rata scăzută a participării şi relevă faptul că situaţia politică rămâne incertă şi după revenirea preşedintelui la Cotroceni. "Preşedintele României a supravieţuit cu uşurinţă unui referendum pentru demiterea sa", anunţă agenţia Associated Press, care citează şi primele reacţii după anunţarea rezultatelor. La rândul său, agenţia Reuters precizează că, la mitingul de sâmbătă seară din Piaţa Universităţii, s-a cerut demisia premierului Tăriceanu.

Băsescu n-a aşteptat prea mult pentru a reînnoi presiunile, spunându-le susţinătorilor care-l aclamau că premierul liberal şi aliaţii săi social-democraţi ar face bine să ţină seama de "puterea poporului", cred cei de la Reuters.

Agenţia France Presse consideră, de asemenea, că Băsescu "a scăpat, fără probleme, de destituire" dar remarcă şi participarea redusă la vot. În ciuda diferenţei importante între "Nu" şi "Da" pentru destituire, referendumul a fost marcat de o rată slabă de participare, probabil sub 50%, departe de mobilizarea masivă sperată de Băsescu, scriu cei de la Agenţia France Presse.

Într-un comentariu redactat înainte de anunţarea rezultatelor, săptămânalul ?Economist? reaminteşte măsurile de combatere a corupţiei, adoptate de la alegerea preşedintelui Băsescu. Concluzia articolului este destul de precaută. Nu se întrevede nici o alternativă solidă de guvernare. Cel mai probabil este că jocurile politice vor continua până la alegerile parlamentare normale, în toamna anului 2008. Iar aceasta nu va ajuta cu nimic reformele şi modernizarea României, susţine ?The Economist?.

Cotidianul francez ?Le Figaro? se arată, de asemenea, pesimist în privinţa şanselor preşedintelui, cu tot scorul favorabil de la referendum. Cu siguranţă, votul românilor l-a "spălat" pe preşedinte de acuzaţii, dar lupta pentru putere nu s-a terminat cu aceasta. La palatul Cotroceni va reveni un şef de stat lipsit, practic, de putere care va avea de-a face cu o opoziţie hotărâtă, spune cotidianul ?Le Figaro?.

Antena 3

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close