Antena 3 CNN Externe Preşedintele Franţei apără lupta împotriva terorismului

Preşedintele Franţei apără lupta împotriva terorismului

Preşedintele Franţei apără lupta împotriva terorismului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
17 Mar 2013   •   19:40

Preşedintele François Hollande a apărat lupta împotriva "terorismului", duminică, la Toulouse (sud-vest), unde a participat la o ceremonie în memoria victimelor lui Mohamed Merah, care a ucis în numele jihadului, în martie 2012, trei militari şi patru persoane, la o şcoală evreiască, relatează AFP.
   
Lupta împotriva terorismului nu presupune nicio relaxare, nicio slăbiciune, nicio neglijenţă", a declarat şeful statului francez, la finalul unui marş la care au participat aproximativ 1.500 de persoane, după un an de la crimele comise de Merah, care a ucis cu sânge rece mai întâi trei paraşutişti, iar după aceea patru persoane, între care trei copii, la o şcoală evreiască, cu scopul de a pedepsi Franţa, afirma el, pentru angajamentul său în Afganistan şi pentru a răzbuna copii palestinieni.
   
Preşedintele a spus că a venit la Toulouse să transmită un mesaj de "solidaritate" şi de "unitate" familiilor, şi să afirme că "democraţia este întotdeauna mai puternică decât fanatismul".
   
El le-a promis familiilor victimelor lui Mohamed Merah, care a rănit grav şi alte două persoane, că vor primi răspunsuri în legătură cu zonele de umbră din cadrul anchetei asupra celui cunoscut şi sub numele de "criminalul pe scuter".
   
"Această tragedie ar fi putut, oare, să fie evitată? Marah a acţionat, oare, singur sau era membru al unei reţele mai vaste?", a spus preşedintele, oferind asigurări că justiţia încearcă să răspundă acestor întrebări "puse în mod legitim" încă de a doua zi după comiterea crimelor.
   
De la bordul unui scuter pe care îl folosea pentru a se deplasa rapid, Mohamed Merah i-a ucis pe paraşutistul Imad Ibn Ziaten, la 11 martie 2012, la Toulouse, pe paraşutiştii Abel Chennouf şi Mohamed Legouad, pe 15 martie, la Montauban, dar şi pe Myriam Monsonego, în vârstă de opt ani, Gabriel şi Arieh Sandler, în vârstă de patru şi, respectiv, cinci ani, şi pe tatăl lor, Jonathan, pe 19 martie, la şcoala evreiască Ozar Hatorah din Toulouse.
   
Merah, un cetăţean francez de origine algeriană, în vârstă de 23 de ani, a fost ucis într-un asalt al unei unităţi de elită din cadrul poliţiei franceze, la Toulouse, într-un apartament în care s-a baricadat şi în care a rămas încercuit timp de 32 de ore.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close