
Putin îl demite pe șeful forțelor terestre ale armatei ruse înaintea discuțiilor de pace de la Istanbul
15 MaiVladimir Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse, Oleg Saliukov, potrivit unui decret publicat joi de Kremlin și citat de Agerpres via AFP.
Măsura vine înaintea negocierilor directe între delegațiile rusă și ucraineană, anticipate vineri, 16 mai, la Istanbul.
Oleg Saliukov "este eliberat de îndatoririle sale actuale" și a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, se arată în decret.
Consiliul de Securitate este un organism consultativ, format din apropiați ai lui Vladimir Putin, între care fostul premier și președinte rus, Dmitri Medvedev.
Marco Rubio nu participă la discuțiile ruso-ucrainene de vineri: Nivelul delegației ruse nu indică un progres în negocierile de pace
15 MaiSecretarul de stat american Marco Rubio a declarat că nivelul de reprezentare al echipei trimise de partea rusă în Turcia „cu siguranță” nu indică un progres în negocierile de pace.
„Sper să mă înșel 100%”, a declarat Rubio reporterilor.
„Sper ca mâine (vineri, n.r.) știrile să anunțe că (părțile) au fost de acord cu o încetare a focului și că au fost de acord să înceapă negocieri serioase. Dar, sincer, nu cred că se va ajunge la așa ceva”, a adăugat el, precizând că nu va participa la discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană.
Rubio a estimat că Donald Trump este singurul care poate „sparge acest blocaj”.
„(Trump) vrea doar să pună capăt războiului, nu-i pasă cui îi revine meritul pentru acest lucru. Singurul mod în care vom obține un progres ... este ca președintele (SUA) să se implice direct, probabil la nivel personal, și să stabilească, odată pentru totdeauna, ce dorește partea rusă și dacă pacea este posibilă”, a estimat secretarul de stat american.
Zelenski: Nu vom recunoaște niciodată teritoriile noastre ocupate de ruși ca fiind ale Moscovei
15 MaiPreședintele Volodimir Zelenski a declarat că țara sa nu va recunoaște niciodată ca fiind „ale Rusiei" părțile din Ucraina care sunt ocupate în prezent de trupele Moscovei.
El a confirmat, pe de altă parte, faptul că delegația ucraineană e gata să participe la discuțiile de pace cu delegația trimisă de Vladimir Putin la Istanbul.
„În toate discuțiile - și subliniez acest lucru, aceasta fiind poziția mea de neclintit - nu recunoaștem legal niciunul dintre teritoriile noastre temporar ocupate ca fiind rusesc. Acesta este teritoriul ucrainean”, a declarat Zelenski, joi.
Rusia a cerut în mod repetat ca patru regiuni ucrainene care se află în prezent parțial sub controlul său, precum și peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014, să fie recunoscute ca părți ale Rusiei.
Administrația Trump a spus lunile trecute că, dată fiind realitatea de pe front, Ucraina ar putea să nu fie în măsură să recupereze toate teritoriile sale de dinainte de război.
Sursă rusă: Negocierile între Rusia și Ucraina vor începe vineri, 16 mai, la Istanbul
15 MaiNegocierile dintre Rusia și Ucraina la Istanbul vor începe pe 16 mai, scrie agenția rusă TASS, citând o sursă anonimă.
Dmitro Lițvin, consilier pe probleme de comunicare al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, la rândul lui, că reprezentanții ucraineni intenționează să sosească la Istanbul joi seară.
În ceea ce privește o discuție directă între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a reconfirmat că țara sa este pregătită să îi găzduiască pe cei doi lideri pentru negocieri de pace „atunci când vor fi pregătiți”.
Erdoğan s-a întâlnit joi cu Zelenski în capitala turcă, Ankara, după ce Vladimir Putin a refuzat să se deplaseze în Turcia pentru discuții față în față cu liderul ucrainean.
Trimisul lui Putin la negocierile din Turcia vorbește iar de "eliminarea cauzelor fundamentale" ale conflictului declanșat de Rusia
15 MaiNegociatorul-șef rus, Vladimir Medinski, a declarat, la conferința de presă ținută la consulatul Rusiei de la Istanbul, că discuțiile din Turcia sunt văzute de Federația rusă ca o „continuare a procesului de pace care (...)a fost întrerupt de partea ucraineană în urmă cu trei ani”.
Iată declarația integrală:
„Stimați colegi, după cum s-a raportat anterior, aseară președintele rus a avut o întâlnire, o reuniune specială pentru a pregăti delegația noastră pentru discuțiile din Istanbul. La reuniune au participat conducerea Consiliului de Securitate al Rusiei, guvernul Federației Ruse, ministrul apărării, șeful Statului Major General, ministrul afacerilor externe, precum și șefii de securitate de stat, de informații și comandanții tuturor grupurilor din forțele armate ruse care participă la operațiunea militară specială.
La reuniune au participat, de asemenea, membri ai delegației prezenți aici. Au fost discutate agenda de politică externă, problemele de securitate, a fost raportată starea de lucruri din economie și din industria de apărare.
Ministrul apărării, șeful Statului Major General și toți comandanții grupurilor armatei ruse din zona NWO au raportat situația din zona de luptă. Apoi a avut loc o discuție comună detaliată. Luând în considerare raportul tuturor participanților la reuniune, președintele a stabilit sarcinile și a definit poziția noastră de negociere pentru delegația rusă la Istanbul.
Vedem aceste discuții ca o continuare a procesului de pace de la Istanbul, care, din păcate, a fost întrerupt de partea ucraineană în urmă cu trei ani. Delegația are toate competențele și puterile necesare pentru a purta discuțiile și are o dispoziție constructivă pentru a căuta posibile joncțiuni și puncte de convergență.
Obiectivul negocierilor directe cu partea ucraineană este de a stabili o pace pe termen lung mai curând decât mai târziu, prin abordarea cauzelor fundamentale ale conflictului", a spus Vladimir Medinski, șeful delegației ruse trimise la Istanbul de Vladimir Putin.
Putin și apropiații lui au evocat în repetate rânduri "cauzele fundamentale" ale războiului care, din perspectiva Rusiei, a fost provocat de extinderea NATO spre Est și de captarea Kievului în sfera de influență vestică.
Zelenski: O întâlnire cu Putin ar putea fi "omisă" dacă se ajunge la un acord de armistițiu
15 MaiPreședintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin ar putea fi "omisă", dacă negociatorii celor două țări ajung la un acord privind un armistițiu cu ocazia "discuțiilor tehnice" de la Istanbul.
Liderul ucrainean a adăugat, într-o conferință de presă de la Ankara, că, dacă Moscova nu va demonstra nicio dorință de a se angaja în discuțiile de armistițiu, atunci alte națiuni ar trebui să exercite mai multă presiune politică și economică asupra Rusiei și să impună sancțiuni suplimentare.
„Rusia nu simte că trebuie să pună capăt războiului, ceea ce înseamnă că nu există suficientă presiune politică, economică și de altă natură asupra Federației Ruse”, a spus el.
„Așadar, dacă nu există armistițiu, dacă nu există decizii serioase... cerem sancțiuni adecvate”, a conchis Zelenski.
Zelenski, în Turcia: Vedem că Rusia nu e serioasă în legătură cu negocierile de pace. Trimitem o delegație să discute încetarea focului
Președintele ucrainean a spus joi, la Ankara, că țara sa va trimite la Istanbul, la negocierile cu rușii, o delegație condusă de ministrul Apărării de la Kiev, Rustem Umerov.
Mandatul delegației va fi să negocieze un armistițiu.
Delegația ucraineană va rămâne vineri la Istanbul. Reprezentanții ucraineni se vor întâlni și cu emisarii americani.
În opinia Ucrainei, Rusia nu ia în serios negocierile de pace, a spus Zelenski.
„Putin nu a sosit, așa că eu, șeful SBU și șeful Statului Major General nu avem nimic de făcut la Istanbul”, a explicat președintele ucrainean.
Comentariile sale vin după ce Vladimir Putin a trimis în Turcia o delegație de oficiali guvernamentali de rang inferior, deși așteptările erau ca însuși liderul de la Kremlin să vină la Istanbul.
Delegația rusă este condusă de Vladimir Medinski, cel care a condus negocierile și în martie 2022, încheiate atunci fără rezultat.
Zelenski nu se duce la Istanbul, după ce Erdogan a încercat să-l convingă să negocieze cu asistenții trimiși de Putin
15 MaiPreședintele ucrainean nu va zbura spre Istanbul, unde Moscova și Kievul ar urma să poarte discuții de pace în a doua parte a zilei de joi.
Presa internațională notează că președintele turc Recep Tayyip Erdongan a încercat să îl convingă pe liderul de la Kiev să meargă la negocieri, după ce omologul rus a trimis în Turcia o delegație de consilieri și funcționari guvernamentali de rang inferior.
Zelenski urmează să susțină o conferință de presă, joi după-amiază. El ar urma să trimită, la rândul lui, o delegație ucraineană la negocieri.
Liderul delegației ruse, Vladimir Medinski, a anunțat, de asemenea, o conferință de presă în cursul după-amiezii.
Donald Trump spune că „nu se va întâmpla nimic în Ucraina” până nu se întâlnesc el și Putin
15 MaiDonald Trump spune că nu „se va întâmpla nimic” în Ucraina până ce nu va ajunge să discute al personal cu Vladimir Putin.
„Nimic nu o să se întâmple până ce eu și Putin nu ne întâlnim, ok? Și era evident că nu ar fi venit. Urma să vină când credea că vin și eu. Nu avea de gând să vină dacă nu eram și eu acolo și nu cred că o să se întâmple nimic, vă place sau nu, până ce el și cu mine nu o să ne întâlnim. O să o rezolvăm pentru că mult prea mulți oameni mor”, a declarat Donald Trump în fața reporterilor prezenți în avionul Air Force One care-l duce pe președintele american în Abu Dhabi, EAU.
Trump a adăugat că nu se simte dezamăgit că delegația rusă trimisă în Turcia nu l-a inclus și pe Putin.
„Nu sunt dezamăgit deloc. De ce aș fi dezamăgit, noi tocmai am încasat patru trilioane de dolari și voi sunteți dezamăgiți de o delegație. Eu nu știu nimic de nicio delegație, nici măcar nu m-am uitat”, a continuat președintele american.
Cehia: „Putin s-a dovedit a fi un laș”
15 MaiMinistrul de externe ceh, Jan Lipavsky, a declarat, joi, că Vladimir Putin „s-a dovedit a fi un laş” pentru că a refuzat să accepte oferta lui Volodimir Zelenski de a negocia cu el la Istanbul o soluţie la războiul provocat de agresiunea rusească.
„Preşedintele Zelenski a fost dispus să poarte discuţii personale în Turcia, în timp ce Putin s-a dovedit a fi un laş şi îşi trimite în schimb reprezentantul ideologic”, a declarat Lipavsky într-un mesaj Twitter, din oraşul turc Antalya, unde participă la o reuniune a miniştrilor de externe ai NATO.
Lipavski se referea la ultranaţionalistul Vladimir Medinski, consilier pe probleme culturale al lui Putin şi şeful delegaţiei trimise la Istanbul pentru aceste contacte.
Însuşi Zelenski a descris nivelul politic al delegaţiei ruse drept o „farsă”, în declaraţii făcute la Ankara, unde se întâlneşte cu preşedintele turc, Recep Erdogan.
„Sunt foarte sceptic”, a declarat ministrul de externe ceh cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord la Istanbul, deşi şi-a exprimat hotărârea de a susţine orice armistiţiu.
„Dacă există vreo oportunitate aici, adică dacă ne putem apropia de un armistiţiu, de o încetare temporară a focului sau de un armistiţiu de 30 de zile, este important să o susţinem”, a spus Lipavsky.
Miniştrii de externe ai NATO au încheiat, joi, o reuniune informală la Antalya, unde au discutat, printre alte chestiuni, creşterea cheltuielilor pentru apărare şi situaţia din Ucraina, precum şi pentru a pregăti summitul NATO care va avea loc la Haga la sfârşitul lunii iunie.
„Putin este nesincer şi îl batjocoreşte pe Trump”. Polonia critică Rusia și îndeamnă SUA să înțeleagă „ gluma” rușilor așa cum e ea
15 MaiMinistrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, l-a criticat, joi, pe Vladimir Putin, pentru felul în care a abordat negocierile de pace cu Ucraina din Turcia, numind strategia sa „o glumă”.
„Am aflat ceva util: că Zelenski este aici, în Turcia, pentru a discuta despre pace, în timp ce Putin a trimis o delegaţie de nivel scăzut doar pentru a câştiga timp. Sperăm că preşedintele SUA va înţelege această glumă aşa cum este ea şi va trage concluziile corecte”, a declarat ministrul polonez la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai NATO din Antalya.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca Polonia să trimită trupe în Ucraina, Sikorski a menţionat că generalul Keith Kellogg, trimisul special al SUA pentru Ucraina, şi-a exprimat „opinia personală” conform căreia participarea Poloniei „este ceva ce, în opinia sa, ar trebui să se întâmple”.
Sikorski a reamintit că „Polonia este cea care decide acest lucru şi, aşa cum au declarat recent prim-ministrulşi ministrul apărării şi, aşa cum am spus şi eu însumi, Polonia nu are în plan să trimită trupe în Ucraina”.
Întrebat, miercuri, de postul de televiziune polonez Onet despre desfăşurarea de militari europeni pentru apărarea frontierei de est a NATO, Sikorski a spus că „rolul Poloniei este de a-şi proteja flancul estic, graniţa extinsă cu Belarus şi Rusia”.
Cu aceeaşi ocazie, oficialul polonez şi-a exprimat și „speranţa” că preşedintele american, Donald Trump, va „trage concluzii despre înşelăciunea” cu care Rusia îşi desfăşoară negocierile de pace cu Ucraina.
„Preşedintele Putin este nesincer şi îl batjocoreşte pe preşedintele SUA”, a declarat Sikorski, adăugând că, „dacă Rusia nu acceptă un armistiţiu şi nu începe negocieri reale joia aceasta, preşedintele Trump va avea toate motivele să-şi schimbe politica şi să pună presiune pe agresor, nu pe victimă”.
„Clovn”, „ratat”, „jalnic”. Oficialii ruși îl insultă pe președintele ucrainean înainte de discuțiile de la Istanbul
15 MaiPreședintele Volodimir Zelenski a fost ținta unei avalanșe de insulte din partea mai multor oficiali ruși, cu puțin timp înainte de discuțiile programate de la Istanbul între delegațiile rusă și ucraineană.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, Maria Zaharova, l-a numit, joi, pe preşedintele ucrainean „clovn” şi „ratat” după ce Zelenski a criticat delegaţia rusă trimisă în Turcia pentru primele discuţii bilaterale din ultimii trei ani, descriind situaţia creată drept „o farsă”.
„Cine foloseşte cuvântul «farsă»? Un clovn? Un ratat? O persoană fără nicio pregătire”, a declarat Zaharova. „Dar cine este el?” a mai spus reprezentanta regimului Putin.
La rândul său, şeful diplomaţiei lui Putin l-a calificat, tot joi, pe Zelenski drept „jalnic” pentru că preşedintele ucrainean a cerut ca Vladimir Putin să participe la discuţiile de la Istanbul.
„În primul rând, Zelenski a spus că a cerut ca Putin să vină personal. Ei bine, e jalnic”, a declarat Serghei Lavrov într-un discurs adresat diplomaţilor de la Moscova, transmis pe site-ul ministerului.
Separat, Lavrov a cerut să se acorde o şansă negocierilor de pace de la Istanbul, dar a criticat propunerea de încetare a focului, argumentând că va „servi doar Ucrainei pentru a se reînarma”.
„Trebuie să dăm o şansă negocierilor, dar nimeni nu garantează că totul va merge bine, fără probleme”, a declarat Lavrov în timpul discursului său de la clubul diplomatic, potrivit agenţiilor de ştiri locale.
A început discuția dintre Volodimir Zelenski și Recep Erdogan, la Ankara
15 MaiPurtătorul de cuvânt al președinției turce a anunțat ce urmează să discute președintele turc, Recep Erdogan, cu cel ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Președintele nostru, Excelența Sa Recep Tayyip Erdoğan, va discuta astăzi cu Excelența Sa Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră, ultimele evoluții privind războiul ruso-ucrainean în toate aspectele sale.
În timpul întâlnirilor bilaterale și la nivel de delegație care vor avea loc în cadrul vizitei, Excelența Sa Președintele nostru va sublinia abordarea țării noastre față de inițierea imediată a unei încetări a focului și a negocierilor de pace.
În cadrul discuțiilor, va avea loc, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la chestiuni importante de pe agenda noastră bilaterală”, a transmis reprezentantul lui Erdogan într-o postare pe Twitter.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bugün ülkemize bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek olan Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Volodimir Zelenskiy ile birlikte Rusya-Ukrayna savaşı bağlamındaki son gelişmeleri tüm veçheleriyle ele alacaktır.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) May 15, 2025
Ziyaret kapsamında yapılacak…
Declarația lui Zelenski pe aeroportul din Ankara: „Ne vom gândi ce vom face în continuare după discuția cu Erdogan”
15 MaiVolodimir Zelenski, la sosirea în Turcia:
„Delegația noastră este la cel mai înalt nivel: Ministerul de Externe, biroul meu, armata, serviciile noastre de informații, reprezentanți ai tuturor agențiilor de informații, apropo. Pentru a lua orice decizie care ar putea duce la pacea așteptată și justă.
În ceea ce privește reuniunile la nivel înalt - vom începe prin a ne întâlni cu președintele Erdogan, cu toată delegația turcă extinsă. Suntem în contact cu partea americană. Și ei, cred, vor fi prezenți în Turcia la nivel înalt. Să vedem. Încă nu știu oficial nivelul rușilor, dar din ceea ce vedem pare mai degrabă un nivel decorativ, recuzită... Ne vom gândi ce vom face în continuare, care vor fi pașii noștri, după ce vom vorbi cu președintele Erdogan.
Cred că vom avea la dispoziție câteva ore pentru o discuție importantă și decizii foarte importante. Trebuie să înțelegem care este nivelul delegației ruse și ce mandat au, dacă sunt capabili să ia decizii pe cont propriu. Pentru că știm cu toții cine ia deciziile în Rusia.”
Zelenski a aterizat la Ankara, unde se va întâlni cu Erdogan. Primele declarații
15 MaiVolodimir Zelenski a sosit în capitala Turciei, Ankara, pentru discuții cu președintele Recep Tayyip Erdogan.
Președintele ucrainean a coborât din avion și a fost întâmpinat de militari turci pe pista aeroportului.
Ukrainian President Volodymyr Zelensky arrives in the Turkish capital, Ankara, for talks with President Erdogan.
— PressTV Extra (@PresstvExtra) May 15, 2025
Follow Press TV on Telegram: https://t.co/RuQCIFWYoj pic.twitter.com/Vwt8K9OLbH
O întâlnire bilaterală între Zelenski și Erdogan este așteptată să aibă loc în decurs de o oră.
După ce a debarcat din avion, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un scurt discurs pe pista aeroportului Esenboga din Ankara, Turcia.
El adaugă că Ucraina este în contact cu delegația SUA în legătură cu discuțiile cu Rusia.
Vorbind despre delegația Rusiei la Istanbul, Zelenski spune: „Oficial, nu sunt la curent cu nivelul de reprezentare al Rusiei. Dar din câte am văzut, arată ca niște relemente de recuzită.”
Președintele adaugă că Ucraina va decide următorii pași după întâlnirea sa cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, mutate pentru după-amiază
15 MaiPurtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că discuțiile de la Istanbul au fost mutate în această după-amiază „la inițiativa Turciei”.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin confirmă că președintele rus nu participă la discuții
15 MaiDmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin la Kremlin, a fost întrebat dacă există vreo șansă ca președintele rus să participe la discuțiile de pace de astăzi din Ucraina.
Potrivit presei de stat ruse, Peskov a răspuns direct: „Nu”.
Cine face parte din delegația rusă. Putin trimite la discuțiile cu Rubio și Zelenski asistenți și funcționari de rangul 3
15 MaiPreședintele rus Vladimir Putin a dezvăluit, miercuri noaptea, componența delegației ruse pe care o trimite la Istanbul, joi, 15 mai, pentru discuțiile de pace cu Ucraina.
Din informațiile comunicate de Kremlin, reiese că șeful statului rus nu va merge în orașul turc să stea față în față cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski, deși acesta din urmă s-a declarat pregătit pentru o astfel de întâlnire.
Mai mult decât atât, nici șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, nu va fi prezent joi, la Istanbul, ratând ocazia de a se întâlni cu șeful diplomației americane, Marco Rubio, care a ajuns acolo încă de miercuri seară.
Textul ordinului semnat de Putin privind componența delegației trimise în Turcia să discute pacea arată că aceasta e formată de oficiali de rangurile 2 și 3 în administrația politică de la Moscova.
Cine face parte din delegația rusă trimisă la Istanbul
Potrivit președinției ruse, Putin a aprobat următoarea componență a delegației țării sale pentru negocierile cu Ucraina:
- Medinski Vladimir Rostislavovici – Asistent al președintelui Federației Ruse (șeful delegației)
- Galuzin M.Yu. – Ministru adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse (membru al delegației)
- Kostiukov I.O. – Șeful Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (membru al delegației)
- Fomin A.V. – Ministru adjunct al Apărării al Federației Ruse (membru al delegației)
Există și o echipă de experți care îi asistă pe oficialii guvernamentali. Aceasta este formată din:
- Zorin A.S. - Prim-adjunct al șefului de informații al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse
- Podobreevskaia E.S. - șef adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse pentru politica de stat în sfera umanitară
- Polisciuk A.A. - Director al Departamentului II al Țărilor CSI al Ministerului de Externe al Rusiei
- Șevțov V.I. - șef adjunct al Direcției principale de cooperare militară internațională a Ministerului rus al Apărării
Trump încearcă să-i găsească scuze lui Putin: „De ce ar merge la negocierile de la Istanbul dacă eu nu merg?”
15 MaiPreședintele american, Donald Trump, a declarat joi că nu credea că președintele rus, Vladimir Putin, va merge la discuțiile din Turcia cu Ucraina dacă el nu era prezent. Trump a făcut aceste remarci în cadrul unei mese rotunde cu oameni de afaceri în Qatar, în timpul vizitei sale în Orientul Mijlociu, potrivit Sky News.
„Nu, nu am anticipat. De fapt, am spus: de ce ar merge el dacă eu nu merg? Pentru că eu nu aveam de gând să merg. Nu plănuiam să merg. Aș fi mers, dar nu aveam planuri să merg. Și am spus: nu cred că el va merge dacă eu nu merg. Și s-a dovedit că am avut dreptate. Dar avem oameni acolo. Marco Rubio, după cum știți, face o treabă fantastică. Marco este acolo, secretar de stat, și avem oameni acolo, dar nu cred, nu am crezut că ar fi fost posibil ca Putin să meargă dacă eu nu merg”, a explicat Trump.
Citește continuarea AICI.
Ce urmează după ce Putin i-a insultat pe europeni și americani la Istanbul. Rușii și ucrainenii discută pentru prima dată din 2022
15 MaiAbsența lui Vladimir Putin de la Istanbul, după ce el însuși a vorbit despre negocieri directe între Rusia și Ucraina pentru pace, demonstrează încă o dată că atitudinea Rusiei față de situația dramatică pe care a creat-o în Ucraina rămâne aceeași – regimul de la Kremlin nu este dispus la nicio concesie, iar ultimele săptămâni de „deschidere” față de propunerile lui Donald Trump au fost doar teatru menit să-l facă pe locatarul de la Casa Albă să creadă că măcar un acord de armistițiu este „aproape”.
Kremlinul a anunțat, miercuri seară, că Vladimir Putin nu se va prezenta la discuțiile de la Istanbul, acolo unde ar fi trebuit să se întâlnească cu Zelenski față în față, pentru prima dată de când a pornit invazia sângeroasă împotriva țării sale.
Această întâlnire fără precedent între cei doi lideri aflați în război a fost îndelung discutată în ultimele zile – Zelenski l-a chemat direct pe Putin la discuții, anunțând că va veni personal la Istanbul, în timp ce liderii americani au pus presiune pentru ca această întâlnire să aibă loc.
La rândul lor, europenii, deși s-au arătat reticenți în a crede că Putin chiar se va prezenta, au arătat și ei deschidere față de ideea negocierilor directe, forțând, astfel, „bluful” Kremlinului.
Miercuri seară, Kremlinul a anunțat cine va face parte din delegația rușilor la Istanbul – o sfidare directă față de liderii europeni, Zelenski și Trump – din delegație urmează să facă parte diplomați de ranguri inferioare. Nu doar Putin absentează, ci și ministrul său de externe, Serghei Lavrov.
Putin își trimite la Istanbul un consilier prezidențial și miniștrii adjuncți de externe și apărare, practică o insultă la adresa ucrainenilor, europenilor și americanilor.
Zelenski anunțase deja de miercuri că el nu va discuta cu vreun oficial rus altul decât Putin.
Citește continuarea AICI.