Antena 3 CNN Externe Principalele atentate în Marea Britanie începând din 2005

Principalele atentate în Marea Britanie începând din 2005

Principalele atentate în Marea Britanie începând din 2005
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
23 Mai 2017   •   08:42

Presupusa acţiune ”teroristă” soldată cu 19 morţi şi 50 de răniţi luni seara, într-o sală de concerte la Manchester, este ultimul din seria atacurilor din Marea Britanie, dintre care cel mai grav s-a soldat cu 56 de morţi, în 2005, relatează AFP, care prezintă principalele atentate comise de atunci în regat, scrie News.ro.

Pe 7 iulie 2005, patru atentate sinucigaşe coordonate, la o oră de vârf, în trei rame de metrou şi un autobuz londoneze, se soldează cu 56 de morţi, inclusiv patru kamikaze, şi 700 de răniţi. O grupare care afirmă că are legături cu Al-Qaida revendică atacurile.

La 30 iunie 2007, o maşină umplută cu butelii de gaz intră cu viteză în principalul terminal al aeroportului din Glasgow (Scoţia), foarte frecventat, la începutul vacanţei şcolare, fără să explodeze. Un indian care conducea vehiculul suferă arsuri grave după ce se stropeşte cu benzină. El decedează o lună mai târziu. Pasagerul, un medic irakian, este arestat. El este condamnat în 2008 la închisoare pe viaţă.

Pe 22 mai 2013, doi londonezi de origine nigeriană lovesc cu maşina un militar în vârstă de 25 de ani, Lee Rigby, în sud-estul Londrei, după care îi aplică numeroase lovituri de cuţit şi încearcă să-l decapiteze.

La 5 decembrie 2015, Muhaydin Mire, în vârstă de 30 de ani, originar din Somalia, răneşte cu un cuţit două persoane, între care una grav, la intrarea în staţia de metrou Leytonstone, în estul Londrei, la două zile după primele atacuri aeriene britanice vizând gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria.

Pe 22 martie 2017, un bărbat intră în mulţime cu vehiculul, pe Podul Westminster, peste Tamisa, în faţa Big Ben, înainte să înjunghie mortal un poliţist în faţa Parlamentului. Atacul se soldează cu cinci morţi. Autorul lui, Khalid Masood, un cetăţean britanic convertit la islam, a fost ucis de poliţie.

×
Subiecte în articol: atentat manchester arena ISIS atentate
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close