Antena 3 CNN Externe Prinşi în războiul altora. Au fost înregistrate primele solicitări de sprijin consular de la românii din Fâşia Gaza

Prinşi în războiul altora. Au fost înregistrate primele solicitări de sprijin consular de la românii din Fâşia Gaza

Prinşi în războiul altora. Au fost înregistrate primele solicitări de sprijin consular de la românii din Fâşia Gaza
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
19 Noi 2012   •   13:53

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la RFI, că este "profund îngrijorat" în legătură cu situaţia din Fâşia Gaza, unde există şi aproximativ 120 de cetăţeni români, iar MAE a reactivat celula de criză şi s-au înregistrat deja primele solicitări de sprijin consular, informează Mediafax
   
În opinia lui Titus Corlăţean, "acest atac generat de lansarea rachetelor de către Hamas este o chestiune inacceptabilă şi evident că Israelul are dreptul de a-şi apăra pacea şi securitatea".
   
"În egală măsură, este un lucru profund regretabil că mor oameni, mor civili, mor copii şi de aici necesitatea unui răspuns proporţional din partea Israelului. Sunt lucruri care se discută şi la nivelul ONU, UE, marilor actori. Este nevoie de mai multă rezervă, este nevoie de o încetare a acestor atacuri din partea Hamasului, care provoacă şi este nevoie de o intervenţie şi iniţiative ale comunităţii internaţionale de a stopa escaladarea acestui conflict", a adăugat Corlăţean.
   
Titus Corlăţean precizează că s-au primit deja primele solicitări de sprijin consular.

"Avem şi noi cetăţeni în regiune, suntem profund îngrijoraţi! Nu întâmplător am pus din nou în funcţiune celula de criză de câteva zile, pentru a ne asigura că reprezentanţii noştri diplomatici, consulari, din regiune şi de la Ramallah şi din Israel acordă tot sprijinul necesar atunci când apar situaţii şi apar solicitări din partea românilor, româncelor şi copiii lor din familiile mixte, care au nevoie de sprijin. Există nişte solicitări de sprijin consular şi le dăm curs cât se poate de repede".
   
Corlăţean spune că "există o statistică privind existenţa a aproximativ 120 de cetăţeni români, în principal femei şi copii rezultaţi din familii mixte, în Fâşia Gaza, după cum pe partea cealaltă, în Israel, sunt români, sunt evrei originari din România, care au cetăţenia română".
   
"Evident că este o stare de preocupare foarte serioasă", a mai spus ministrul.
   
MAE a anunţat vineri activarea Celulei de criză la nivelul ministerului ca urmare a violenţelor din Israel şi Faşia Gaza, aceasta urmând să gestioneze "adecvarea formelor de asistenţă consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei".
   
"Ca primă măsură, MAE a decis trimiterea de urgenţă a unor echipe consulare, dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, la misiunile diplomatice din zonă.

Cei afectaţi de actuala situaţie din Fâşia Gaza pot contacta 24/24: +40213192137 - Departamentului Consular din MAE, e-mail: [email protected]t, preciza MAE.
   
Violenţele au escaladat în Gaza şi sudul Israelului după ce armata israeliană l-a ucis, miercuri, pe liderul aripii militare a Hamas.
   

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza Titus Corlăean MAE
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close