Antena 3 CNN Externe Procurorul General al SUA, prima declarație despre perchezițiile făcute pe domeniul Mar-a-Lago deținut de Donald Trump. A cerut desecretizarea mandatului

Procurorul General al SUA, prima declarație despre perchezițiile făcute pe domeniul Mar-a-Lago deținut de Donald Trump. A cerut desecretizarea mandatului

Merrick Garland, Procurorul General al Statelor Unite, a susținut o scurtă declarație de presă pe tema perchezițiilor la clubul fostului președinte Donald Trump, din statul Florida. Este prima luare de poziție a unui oficial din Departamentul Justiției, la trei zile după ce chiar fostul președinte anunța că este percheziționat.

Procurorul General al SUA, prima declarație despre perchezițiile făcute pe domeniul Mar-a-Lago deținut de Donald Trump. A cerut desecretizarea mandatului
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / AL DRAGO
de Mia Lungu    |    11 Aug 2022   •   23:22

Declarația integrală a procurorului Procurorul General al Statelor Unite, Merrick Garland:

”Chiar în acest moment, Departamentul de Justiție (DoJ) a cerut unei instanțe să desecretizeze mandatul de percheziționare a proprietății, datorită interesului public substanțial. DoJ nu a făcut comentarii publice în ziua respectivă. În schimb, fostul președinte a confirmat public perchezițiile în acea zi.

Mandatul pentru percheziționare a fost autorizat de către o instanță federală, în urma stabilirii unei cauze probabile. Copii ale mandatului și inventarului de obiecte ridicate de FBI au fost furnizate consilierilor fostului președinte, care se afla la locație în momentul respectiv.

Aderarea sinceră la statul de drept este fundamentul Departamentului de Justiție și al democrației noastre. Respectarea statului de drept înseamnă aplicarea legii, fără frică sau favoruri. O mare parte din muncă ne-o desfășurăm departe de ochii publicului, pentru a proteja americanii și pentru a nu compromite anchetele.

Eu personal am luat decizia de a cere un mandat de percheziție instanței de judecată. Departamentul nu a luat această decizie cu ușurință. Unde este cu putință, căutăm soluții mai puțin intruzive ca alternative la percheziții. 

Nu voi rămâne tăcut când când integritatea FBI este atacată pe nedrept. Bărbații și femeile din Departamentul de Justiție sunt persoane dedicate și se pun în slujba poporului. În fiecare zi, protejează cetățenii de crime violente, de terorism și de alte amenințări, în timp ce își pun propria siguranță în pericol. Sunt onorat să lucrez cu ei”.

FBI a descins la reşedinţa lui Donald Trump: ”Nu i s-a mai întâmplat aşa ceva până acum unui preşedinte al Statelor Unite!”

Agenți ai Biroului Federal de Investigații (FBI) au descins marți la reședința fostului președinte american Donald Trump din Mar-a-Lago, în statul american Florida.

Anunțul a fost făcut chiar de fostul lider de la Casa Albă. Potrivit unor surse judiciare, ancheta vizează deținerea ilegală de documente clasificate. 

"După ce am colaborat şi am cooperat cu agențiile guvernamentale relevante, acest raid neanunțat în casa mea nu era necesar şi nici adecvat. Acestea sunt vremuri întunecate pentru națiunea noastră, în condițiile în care frumoasa mea casă din Mar-A-Lago, în Palm Beach, Florida, este în prezent asediată, vizată de un raid şi ocupată de un grup mare de agenţi FBI. Nu i s-a mai întâmplat aşa ceva până acum unui preşedinte al Statelor Unite", a declarat Donald Trump, potrivit Mediafax.  

FBI și Departamentul Justiției nu au confirmat informația până la acest moment. Cu toate acestea, acțiunea marchează o escaladare dramatică în monitorizarea lui Donald Trump de către autorități şi intervine în contextul în care se pregătește pentru a candida din nou pentru funcția de președinte.  

Un oficial judiciar a declarat, sub protecția anonimatului, că agenții FBI au verificat dacă Donald Trump avea documente prezidențiale suplimentare în reședință sau documente clasificate din timpul mandatului prezidențial. Agenții FBI au verificat cel puțin un seif din reședință. 

Departamentul Justiției de la Washington anchetează de la începutul anului prezența unor documente clasificate în 15 cutii recuperate din reședința de la Mar-a-Lago de Administrația Arhivelor Naționale. Legislația federală din SUA interzice depozitarea de documente clasificate în locuri neautorizate, dar Donald Trump ar putea pretinde în instanță că, în calitatea de președinte, el deținea în momentul preluării documentelor autoritatea absolută pentru declasificare. 

Donald Trump este vizat şi de o investigaţie federală separată, referitoare la eforturile de a evita validarea rezultatelor scrutinului prezidențial din 2020 și la violenţele produse la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021. 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close