Antena 3 CNN Externe Proteste faţă de islamizarea statului

Proteste faţă de islamizarea statului

Proteste faţă de islamizarea statului
29 Apr 2007   •   16:30

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă, la Istanbul, pentru a protesta faţă de islamizarea statului, pe fondul conflictelor dintre armată şi guvern din timpul alegerilor prezidenţiale. Cabinetul de la Ankara şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un avertisment lansat de armată, conform căruia va lua măsuri pentru a apăra regimul secular al ţării. Executivul a catalogat drept antidemocratic comunicatul forţelor armate. În pragul unei crize politice şi în timpul alegerilor prezidenţiale, sute de mii de turci au ieşit în stradă la Istanbul pentru a susţine valorile laice. Demonstraţia paşnică a fost organizată de opoziţia laică.

Mii de drapele turce şi portrete ale fondatorului statului modern turc, Mustafa Kemal Ataturk, au acoperit piaţa din centrul oraşului. Singurul candidat pentru funcţia de preşedinte, este Abdullah Gul, actual ministru de Externe, care a obţinut însă cu 10 voturi mai puţin decât era necesar pentru confirmarea în primul tur. Preşedintele turc este ales de Parlament, pentru un mandat unic de şapte ani. Gul este membru al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la putere şi care îşi are rădăcinile în mişcarea islamistă. În ciuda protestelor, Abdullah Gul a anunţăt că nu se retrage din cursa pentru preşedinţia Turciei.

Ministrul de Externe turc, Abdullah Gul, a declarat că va rămâne candidat la preşedinţie al partidului de guvernământ, în pofida sesizării formulate de opoziţie la Curtea Constituţională şi a presiunilor exercitate de armată. În urmă cu două săptămâni, peste un milion şi jumătatea de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de decizia premierului Erdogan de a candida la preşedinţie.

Antena 3

×
Parteneri
Crimă teribilă în fața Parcului Crângași din București
x close