Antena 3 CNN Externe Proteste Ucraina. Viktor Ianukovici l-a demis pe şeful Statului Major, după sporirea atribuţiilor armatei

Proteste Ucraina. Viktor Ianukovici l-a demis pe şeful Statului Major, după sporirea atribuţiilor armatei

Proteste Ucraina. Viktor Ianukovici l-a demis pe şeful Statului Major, după sporirea atribuţiilor armatei
de S.T.    |    O.P.    |    19 Feb 2014   •   21:03
UPDATE: Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, l-a demis, miercuri seară, pe şeful Statului Major al armatei, după ce Ministerul Apărării a anunţat extinderea atribuţiilor militarilor în operaţiunile contra "extremismului".

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei, şeful Statului Major, Volodimir Zamana, a fost demis, fiind înlocuit cu Iuri Iliin.

Cu puţin timp în urmă, Ministerul Apărării anunţase că armata ucraineană poate utiliza armele şi poate impune interdicţii de circulaţie, în cadrul măsurilor antiteroriste adoptate pentru neutralizarea "extremiştilor". 

UPDATE
: Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat miercuri lansarea unor "operaţiuni antiteroriste" după violenţele soldate cu cel puţin 26 de morţi.

UPDATE:
PROTESTE UCRAINA: Puteţi trimite poze şi informaţii noi despre situaţia din Ucraina pe adresa de mail [email protected]

UPDATE:  Parlamentarii ruși din Duma de Stat (camera inferioară) au făcut apel să nu se permită reeditarea 'scenariului iugoslav' în Ucraina, a declarat miercuri președintele Comisiei pentru afaceri externe din Dumă, Leonid Sluțki, informează agenția de presă RIA Novosti. 'Nu trebuie permisă reeditarea scenariului iugoslav în Ucraina. Este necesar ca, prin orice mijloace, să se pună capăt vărsării de sânge și să se evite interferențele străine. Rusia și noi, deputații din Dumă, suntem dispuși să oferim toată asistența necesară pentru poporul nostru frate', a declarat Sluțki.




'Ucraina se confruntă în prezent cu haosul, care a fost provocat de elemente radicale și care este bine organizat din punct de vedere al luptelor', a spus în continuare deputatul, care a acuzat că toate acestea se întâmplă la instigarea Occidentului, care continuă să-și rezolve problemele geopolitice și "scuipă pe soarta unei țări și a poporului său'

UPDATE: 
Uniunea Europeană ia în considerare sancțiuni împotriva celor responsabili de represiunea din Ucraina, au anunțat miercuri Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Este clar că UE va răspunde la orice deteriorare pe teren. Prin urmare, ne așteptăm să fie vizate măsuri țintite împotriva celor responsabili de violențe și de utilizarea excesivă a forței, măsuri care pot fi convenite de statele noastre membre ca o chestiune de urgență", a precizat Barroso într-un comunicat.



UPDATE: 
Preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat că va decreta joi zi de doliu naţional în memoria victimelor care au murit în confruntările violente din noaptea de marţi spre miercuri.
Potrivit decretului prezidențial, drapelele vor fi coborâte în bernă pe întreg teritoriul Ucrainei, iar televiziunile și posturile de radio trebuie să opereze modificări corespunzătoare cu această zi.


UPDATE: 
Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat miercuri că niciun cetăţean străin nu se numără printre victimele violenţelor de la Kiev, relatează Russia Today, în pagina electronică.

UPDATE:
Circulaţia metroului va rămâne suspendată miercuri la Kiev, din cauza ameninţării cu posibile atacuri, au anunţat autorităţile ucrainene, care au precizat că măsura va fi menţinută până la stabilizarea situaţiei din capitală, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică. "Departamentul Transporturilor le cere cetăţenilor să evite folosirea autovehiculelor personale, în special în centrul capitalei şi în cartierele din apropiere, şi folosească exclusiv mijloacele de transport în comun", arată un anunţ publicat pe site-ul primăriei din Kiev. AFP.

"Cinci civili au fost ucişi în violenţele în masă de la Kiev", a declarat pentru AFP Olga Bilîk, o purtătoare de cuvânt a poliţiei, fără să facă alte precizări.

UPDATE: Trei manifestanţi au fost ucişi prin împuşcare în cursul violenţelor, marţi, la Kiev, a anunţat Oleg Musii, şeful serviciului medical al opoziţiei.
 
Unui manifestant i-a fost amputată o mână, alţii prezintă traumatisme craniene şi răni la nivelul braţelor şi picioarelor, provocate în principal de grenade asurzitoare.
   
Autorităţile au anunţat 37 de răniţi în rândul poliţiştilor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev, relatează AFP.

Autorităţile au folosit grenade asurzitoare şi au tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi, după aceştia din urmă au aruncat cu pietre în cordonul de polişti ce înconjoară Parlamentul.

Mii de manifestanţi s-au oprit la câteva sute de metri de clădirea Parlamentului de la Kiev, apărată de trupe ale Ministerului de Interne şi de forţele speciale.
   
Participanţii la protestele din Piaţa Maidan, cupată de aproape trei luni de manifestanţii anti-Ianukovici, încearcau să evite o confruntare directă între manifestanţii radicali şi forţele de ordine.
   
"Obiectivul nostru este încercuirea Parlamentului sau blocarea lui, pentru a nu le permite deputaţilor să numească un premier rus", a declarat Andrei Parubi, deputat din partea partidului Batkivşcina, formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko.

Acestea sunt primele ciocniri care au loc la Kiev după confruntările de la sfârşitul lunii ianuarie, în urma cărora patru persoane au murit şi peste 500 au fost rănite.

Parlamentarii din Ucraina examinează o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale.

Surse apropiate preşedinţiei ucrainene au anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici ar urma să anunţe marţi numele noului premier.
 

×
Subiecte în articol: Kiev proteste kiev Ucraina Proteste Ucraina
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close