Antena 3 CNN Externe Provocare neo-nazistă de Ziua Holocaustului

Provocare neo-nazistă de Ziua Holocaustului

Provocare neo-nazistă de Ziua Holocaustului
28 Ian 2007   •   15:52

Ziua Internaţională a Memoriei Holocaustului a fost marcată, sâmbătă, în mai multe ţări europene. În Germania însă, adunările comemorative au fost însoţite de un marş provocator al neo-naziştilor. Forţele anti-naziste au organizat la rândul lor o contra-manifestaţie, dar poliţia a avut grijă să prevină orice incidente violente.

Aproape 200 de militanţi ai Partidului Naţional Democrat, de extremă dreapta, au defilat, sâmbătă, la Frankfurt pe Oder, în estul Germaniei. Oficial, ţinta protestelor era cancelarul Angela Merkel, prezentă în oraş pentru un congres al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată. Dar toată lumea şi-a dat seama că extrema dreaptă nu-şi programase întâmplător marşul tocmai în Ziua Memoriei Holocaustului.

Principalul sindicat german a calificat evenimentul drept un scandal şi i-a mobilizat pe cetăţeni la o contra-manifestaţie. Sute de oameni i-au întâmpinat pe extremişti cu lozinci ca Nu daţi dreptei nici o şansă sau Naziştii au tunsori urâte, o aluzie la capetele rase" ale simpatizanţilor dreptei.

În acest timp, delegaţi ai studenţilor din mai multe ţări au depus coroane de flori la memorialul Holocaustului din oraş. Potrivit poliţiei germane, numărul atacurilor violente ale extremei drepte a crescut, anul trecut, cu 20%. Partidul Naţional Democrat şi alte formaţiuni similare au deputaţi în trei parlamente regionale din Germania.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close