Antena 3 CNN Externe Puşcărie pentru comentarii postate pe Internet. Filipinezii protestează faţă de noua lege a criminalităţii cibernetice

Puşcărie pentru comentarii postate pe Internet. Filipinezii protestează faţă de noua lege a criminalităţii cibernetice

Puşcărie pentru comentarii postate pe Internet. Filipinezii protestează faţă de noua lege a criminalităţii cibernetice
Sursa foto: Foto: abs-cbnnews.com
de N.B.    |    03 Oct 2012   •   12:37

Guvernul din Filipine a fost bombardat de proteste on line după ce a intrat în vigoare o lege împotriva criminalităţii cibernetice care ar putea trimite la închisoare pe oricine postează pe Internet comentarii defăimătoare la adresa conducătorilor, informează AFP.

Instituţiile media, bloggerii, activiştii pentru drepturile omului şi alţi critici, ultragiaţi de legea care pe lângă închisoare dă putere guvernului să închidă orice site fără un mandat, şi-au înnegrit profilurile de pe reţelele sociale în semn de protest.

Hashtag-ul #notocybercrimelaw ("nu legii crimei cibernetice") a fost cel mai folosit în Filipine pe reţeaua de microblogging Twitter în cursul zilei de miercuri.

Senatorul Teofista Guingona, unul dintre membrii Parlamentului care s-a opus legii a anunţat să îşi va intensifica eforturile pentru a o corecta. "Implementarea acestei legi îi va duce pe cetăţenii noştri înapoi în Evul Mediu, când libertatea de exprimare nu era recunoscută", a declarat acesta.

Multe dintre aspectele pe care le vizează legea sunt crime cibernetice mai puţin controversate, ca frauda, furtul de identitate, spamul sau pornografia infantilă. Totuşi, pedeapsa de până la 12 ani de închisoare pentru cei care comentează critic la adresa conducătorilor este un amendament care a dat foc mediului on line din Filipine.

Ministerul Justiţiei are, de acum, dreptul şi puterea de a închide orice site este considerat a fi în neregulă, poate monitoriza orice activitate on line, ca e-mail-uri sau mesagerie instant fără mandat.

În Filipine funcţionează una dintre cele mai puternice democraţii din Asia, dar mulţi protestatari arată că legea se aseamănă cu tacticile folosite de dictatorul Ferdinand Marcos în anii '70, când a impus legea marţială după o perioadă îndelungată de restricţii şi monitorizări.

În urma mobilizării publice, mai mulţi politicieni care au votat legea au declarat că sunt dispuşi să lucreze pentru a scoate din lege articolele controversate.

×
Subiecte în articol: lege crima criminalitate filipine politicieni
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close