Antena 3 CNN Externe Putin ameninţă: am testat o nouă rachetă

Putin ameninţă: am testat o nouă rachetă

Putin ameninţă: am testat o nouă rachetă
31 Mai 2007   •   20:36

Lumea cunoaşte o nouă fază a cursei înarmării. Asta crede preşedintele rus, Vladimir Putin, care a făcut această declaraţie la doar două zile după ce Moscova a testat o nouă rachetă intercontinentală cu focoase multiple. Iar Rusia va continua să îşi îmbunătăţească arsenalul, a adăugat Putin. Aşadar, liderul de la Kremlin a admis pentru prima dată, oficial, că testul cu rachetă efectuat de Rusia este un răspuns la intenţiile de amplasare a scutului american anti-rachetă în Europa.

Putin a precizat însă că nu trebuie să existe nicio teamă faţă de acţiunile Rusiei, care nu sunt agresive. Preşedintele rus a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei întrevederi cu omologul său grec. ?Lumea s-a schimbat şi au avut loc tentative de a o face din nou unipolară. Anumiţi actori în afacerile internaţionale au vrut să îşi impună voinţa asupra întregii lumi. Nu este altceva decât un dictat, nimic altceva decât imperialism?, acuză Vladimir Putin.

?Noi am semnat şi ratificat Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa pe care îl şi respectăm. Noi am repoziţionat dincolo de Urali toate armele grele şi ne-am redus forţele armate la 300.000 de soldaţi. Şi partenerii noştri? Ei amplasează în Europa Centrală noi armamente. O nouă bază în Bulgaria, încă una în România, interceptoare în Polonia şi un radar în Republica Cehă. Nu noi am iniţiat o nouă cursă a înarmării?.

Washington-ul intenţionează să amplaseze elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi Cehia. Deşi americanii dau asigurări că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, Moscova a criticat vehement proiectul, pe care îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale.

Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close