Antena 3 CNN Externe Putin - discurs în faţa naţiunii

Putin - discurs în faţa naţiunii

Putin - discurs în faţa naţiunii
26 Apr 2007   •   11:03

Preşedintele rus, Vladimir Putin, susţine joi discursul său anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului dar şi a unor oficiali de rang înalt de la Kremlin. Evenimentul era programat pentru data de 25 aprilie, însă Putin a decis să îl amâne cu o zi, din cauza funeraliilor predecesorului său, Boris Elţîn. Acesta va fi cel de-al optulea discurs al lui Putin despre starea naţiunii şi, în acelaşi timp, cel mai important, pentru că va reprezenta un indicator al politicii pe care o va duce Kremlinul în următoarea perioadă.

Putin, aflat la cel de-al doilea şi ultim mandat, este aşteptat să facă o recapitulare a realizărilor sale ca preşedinte şi să menţioneze priorităţile care îl aşteaptă pe succesorul său. Preşedintele ar putea face referire şi la probleme de interes internaţional în care Moscova joacă un rol-cheie, cum ar fi dosarul nuclear iranian şi statutul provinciei Kosovo.

Potrivit agenţiilor de presă, discursul lui Putin va fi urmărit cu mare atenţie dacă va vorbi despre moştenirea sa, mai ales după momentele emoţionante de ieri, când protectorul său a fost condus pe ultimul drum. Analiştii cred că numeroşi ochi vor fi aţintiţi asupra liderului de la Kremlin, pentru a observa dacă acesta dă cel mai mic semn că intenţionează să rămână în funcţie şi după alegerile din 2008, prin modificarea Constituţiei. În pofida faptului că Putin a negat că ar avea asemenea intenţii, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului de la Moscova a menţionat această posibilitate luna trecută.

Putin se bucură de o mare popularitate în rândul ruşilor, fiind considerat preşedintele care a adus stabilitate şi prosperitate ţării. Şi aceasta în pofida faptului că regimul său a fost acuzat în repetate rânduri de comunitatea internaţională de încălcarea drepturilor omului. În discursul de anul trecut, preşedintele a scos în evidenţă problema corupţiei şi natalitatea scăzută, precum şi rivalitatea economică şi militară cu Washingtonul.

Acesta ar trebui să fie ultimul discurs al lui Putin, cu mai puţin de 11 luni înainte de alegerile prezidenţiale din martie 2008. Analiştii de la Moscova se îndoiesc de acest lucru. Lideru rus a menţionat că doreşte ca succesorul să îi continue linia politică, aşa că ar mai putea ţine un discurs în faţa Parlamentului, după alegeri, însă înainte de a preda formal puterea.

Antena 3

×
Parteneri
Răsturnare de situație în ultimul sondaj pentru București
x close