Antena 3 CNN Externe Raport: Doctorii pun la îndoială capacitatea Tamiflu de a opri gripa porcină

Raport: Doctorii pun la îndoială capacitatea Tamiflu de a opri gripa porcină

Raport: Doctorii pun la îndoială capacitatea Tamiflu de a opri gripa porcină
Sursa foto: tamiflu
09 Dec 2009   •   09:46

O analiză publicată în Jurnalul Medical Britanic- British Medical Journal acuză producătorul medicamentului contra gripei Roche că ascunde probe din timpul testelor.
Roche, producătorul Tamiflu, a făcut practic imposibilă o analiză a eficienţei medicamentului anti-gripă, prin ascunderea informaţiilor din timpul probelor, acuză doctorii.
Analiza care a studiat datele disponibile public susţine că nu există probe că Tamiflu poate preveni ca oameni sănătoşi cu gripă nu vor suferi complicaţii, precum pneumonia.
Tamiflu ar putea scurta durata bolii cu o zi, arată anchetatorii, dar este imposibil a se şti dacă previne o boală gravă deoarece datele publice sunt insuficiente.
"Guvernele mondiale au cheltuit miliarde de euro pe un medicament pe care comunitatea ştiinţifică nu îl poate judeca," declara Dr Fiona Godlee, editor al British Medical Journal .
Roche a avut doar în acest vânzări ale Tamiflu de 1,6 miliarde de lire sterline. Autorii studiului au evidenţiat că datele referitoare la Tamiflu sau alte medicamente din clasa sa sunt îndoielnice şi au cerut guvernelor să intensifice monitorizarea medicamentelor.
O a doua analiză a fost efectuată la Universitatea Birmingham de către Nick Freemantle şi Dr Melanie Calvert, care au studiat o serie de date Roche privitoare la persoane care au luat medicamentul, dar efectele nu au fost comparate cu un grup care nu a beneficiat de tratament. Deşi au existat dubii cu privire la date, analiştii au arăta că este posibil ca Tamiflu să reducă riscul pneumoniei, avantajul este minior şi există efecte secundare.
Tamiflu este cel mai frecvent folosit medicament contra gripei porcine, inclusiv în România.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gripa porcina
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close