Antena 3 CNN Externe Raport: Israelul a folosit, în mod nediscriminatoriu, fosfor alb în Gaza

Raport: Israelul a folosit, în mod nediscriminatoriu, fosfor alb în Gaza

Raport: Israelul a folosit, în mod nediscriminatoriu, fosfor alb în Gaza
Sursa foto: fosfor alb
26 Mar 2009   •   11:26

Armata israeliană a folosit, în mod deliberat sau nesăbuit, bombe cu fosfor alb în dens populata Fâşie Gaza în timpul recentei ofensive militare, arată organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) .

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate ale Israelului a răspuns că folosirea acestor bombe a fost făcută în concordanţă cu legislaţia internaţională.

?Informaţiile că acest tip de bombe au fost folosite nediscriminatoriu, sau pentru a ameninţa populaţia civilă, nu au nici o bază?, se arată în comunicatul armatei.

Raportul de 71 de pagini, "Ploaie de foc: utilizarea ilegală de către Israel a fosforului alb în Gaza" , înregistrează mărturii privind efectele devastatoare pe care muniţia cu fosfor alb le-a avut asupra populaţiei civile şi a proprietăţilor în Gaza.

Cercetătorii HRW au găsit în Gaza, imediat după încetarea conflictului, obuze, dar şi rămăşiţe ale efectelor produse de acestea pe străzile din oraş, acoperişurile blocurilor sau chiar la o şcoală ONU.

Raportul mai prezintă dovezi balistice, imagini din satelit şi fotografii, dar şi documente de la armata şi guvernul israelian.

Fosforul alb, folosit în principal pentru camuflarea operaţiunilor de la sol prin crearea unui fum gros, se aprinde în contact cu oxigenul şi continuă să ardă la o temperatură de 816 grade Celsius până nu mai rămâne nimic sau nu mai există oxigen. Poate fi folosit şi ca armă, producând arsuri grave dacă intră în contact cu pielea.
Conform legislaţiei internaţionale, fosforul alb nu este permis a fi folosit în războiul urban, ci doar în locaţii deschise.
Cu toate acestea, HRW acuză armata israeliană că l-a folosit ilegal asupra unor zone foarte populate.
?În Gaza, armata israeliană nu a folosit fosforul alb doar în zone deschise ca paravan pentru trupe. A tras cu fosfor alb în mod repetat asupra zonelor dens populate, chiar când nu erau trupe în zonă şi erau disponibile şi obuze cu fum nedăunător. Drept urmare, civilii au suferit şi au fost ucişi în mod nenecesar?, declara Fred Abrahams, de la HRW.

În raport, organizaţia cere o anchetare a celor care au ordonat şi executat atacurile cu muniţie cu fosfor alb. Guvernul SUA, care a furnizat muniţia, ar trebui, de asemenea, să facă o anchetă să vadă dacă aceasta a fost folosită în conformitate cu legislaţia.

Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close