Antena 3 CNN Externe Raport oficial ONU: Milioane de somalezi sunt afectaţi de foamete

Raport oficial ONU: Milioane de somalezi sunt afectaţi de foamete

Raport oficial ONU: Milioane de somalezi sunt afectaţi de foamete
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
20 Iul 2011   •   22:02

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut, astăzi, un anunţ cumplit! În Somalia este foamete. Desigur, ştiam că situaţia din estul Africii este cât se poate de grea. Acum, însă, este oficial: milioane de oameni sunt în pericol de a muri de foame. Organizaţiile umanitare sunt disperate. În ciuda eforturilor lor, câteodată este imposibil să salveze vieţile copiilor malnutriţi.

Cornul Africii a devenit un uriaş lagăr al foametei, care ţine captivi milioane de oameni. Mame disperate, cu chipul scheletic, bat zilnic pe la uşile spitalelor, implorând ajutor pentru copiii pe care nu mai au cu ce să-i hrănească.

Depăşiţi de situaţie şi cu resursele epuizate, medicii tac. Nu au curajul să privească în ochi mamele care n-au mai mâncat de câteva zile, ca să-şi salveze copiii.

Copiii pe care i-am văzut sunt foarte bolnavi, iar cei mai mulţi sunt aduşi aici când nu mai sunt capabili să mănânce.

Cel mai grav e în sudul Somaliei, în 2 regiuni controlate de militanţii islamişti. Aici n-a mai căzut un strop de ploaie de luni de zile. Pe pământul uscat nu mai creşte nimic. Peste tot, miroase a moarte.

Cazurile acute de malnutriţie depăşesc 30%, iar rata mortalităţii la copii e de peste 6 la 10.000 pe zi, în unele zone. Sunt date cu adevărat şocante.

ONU estimează că este nevoie de un ajutor urgent de 300 de milioane de dolari, altfel, foametea va devora toate regiunile Somaliei. Kenya, Etiopia şi Uganda sunt de asemenea, răvăşite de secetă.


×
Subiecte în articol: Somalia africa foamete
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close