Antena 3 CNN Externe Raport ONU acuză armata Israelului de abuzuri asupra drepturilor omului în Gaza

Raport ONU acuză armata Israelului de abuzuri asupra drepturilor omului în Gaza

Raport ONU acuză armata Israelului de abuzuri asupra drepturilor omului în Gaza
Sursa foto: gaza israel
24 Mar 2009   •   06:12

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite acuză trupele israeliene că au folosit un copil palestinian ca scut uman în timpul luptelor din Gaza, au omorât copii palestinieni, au dărâmat o casă în care se aflau o femeie şi un copil şi au bombardat o clădire în care le spuseseră civililor să se adăpostească cu o zi înainte.

Acuzaţiile aduse de un grup de experţi ONU în drepturile omului sunt cele mai recente dintr-o serie de critici la adresa armatei israeliene pe seama campaniei din Gaza de la începutul anului.
Unele dintre aceste acuzaţii au fost aduse chiar de unii soldaţi israelieni care au luptat în conflictul ce a făcut 1400 de victime din care majoritatea civili.
Radhika Coomaraswamy, trimisul special la secretarului general ONU pentru protejarea copiilor în conflicte armate, a declarat că pe 15 ianuarie, trupele israeliene au forţat un băiat palestinian de 11 ani să meargă în faţa lor atunci când acestea erau atacate în regiunea Tel al-Hawa.

ONU a amintit şi de abuzuri ale Hamas, mişcarea islamistă care controlează Gaza. Raportorul ONU a menţionat că abuzurile sunt ?doar câteva exemple din sutele de incidente ce au fost documentate şi verificate? de nouă oficiali ONU.
Raportul ONU se suprapune cu criticile unui grup israelian pentru drepturile omului ce susţine că armata israeliană a atacat medici palestinieni şi a refuzat răniţilor să primească îngrijiri medicale.
Organizaţia Doctori pentru Drepturile Omului mai acuză că armata a ţinut izolate familii pentru zile la rând, fără mâncare, apă sau medicamente. Aceasta a calculat că au fost ucişi 16 medici palestinieni şi răniţi alţi 25, în urma atacului a opt spitale şi 26 de clinici.
Iniţial, oficialii israelieni s-au declarat mulţumiţi de acoperirea media a conflictului, mai ales că autorităţile au interzis accesul jurnaliştilor în enclavă. Apoi însă au început să apară din ce în ce mai multe informaţii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close