Antena 3 CNN Externe Raportul privind statutul Kosovo pe masa ONU

Raportul privind statutul Kosovo pe masa ONU

Raportul privind statutul Kosovo pe masa ONU
26 Mar 2007   •   14:36

Raportul final privind statutul provinciei Kosovo va fi trimis luni în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Documentul elaborat de finlandezul Marti Ahtisaari va fi discutat abia luna viitoare de organismul ONU. Dintre membrii permanenţi ai Consiliului Statele Unite susţin documentul, însă Rusia se opune cu vehemenţă.

Documentul este trimis Consiliului de Securitate la 8 ani după ce Maarti Ahtisaari a fost numit reprezentant special al ONU pentru Kosovo. Potrivit unor diplomaţi europeni, nici în forma sa finală, raportul nu conţine termenul independenţă. Are însă prevederi care, în viitor, ar putea facilita separarea provinciei de Serbia.

Statele Unite au anunţat că susţin o independenţă obţinută gradual de kosovari, un proces care să fie atent monitorizat de naţiunile Unite. Nu de aceeaşi părere este însă Rusia, care se opune vehement proclamării independenţei provinciei. Ministrul de externe Serghei Lavrov a comentat cu răceală raportul lui Ahtisaari. El a spus că e necesar ca negocierile pentru Kosovo să continue şi că reprezentantul finlandez ar trebui înlocuit, pe motiv că şi-a epuizat resursele.

Ruşii au dat de înţeles că s-ar putea folosi de dreptul de veto pentru a împiedica adoptarea raportului în Consiliul de Securitate. Sârbii se opun, de asemenea, documentului şi cer la rândul lor continuarea negocierilor. Raportul nu îi mulţumeşte pe deplin nici pe albanezii kosovari, mai ales că majoritatea vor proclamarea rapidă a independenţei.

Antena 3

×
Parteneri
Metoda prin care românii au păcălit automatele de reciclare
x close