Antena 3 CNN Externe Răsturnare de situație în cazul băncii Silicon Valley, al cărei faliment i-a băgat în sperieți pe americani

Răsturnare de situație în cazul băncii Silicon Valley, al cărei faliment i-a băgat în sperieți pe americani

Scandalul legat de banca americană Silicon Valley Bank, intrată în faliment după retrageri masive pe fondul panicii deponenților, are o evoluție neașteptată.

Răsturnare de situație în cazul băncii Silicon Valley, al cărei faliment i-a băgat în sperieți pe americani
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2023   •   13:03

Banca HSBC a cumpărat filiala britanică a SVB, după colapsul acesteia din urmă, anunțat săptămâna trecută.

Tranzacția s-a derulat ca urmare a unui plan de salvare privat facilitat de guvernul Marii Britanii și de Banca Angliei.

Un anunț în acest sens a fost făcut, a anunțat, luni, de Executivul de la Londra, relatează presa internațională.

Potrivit ministrului britanic al Economiei, Jeremy Hunt, vânzarea filialei SVB va fi realizată fără să fie implicați contribuabilii britanici.

Citește și: Tsunami financiar în SUA după falimentul unei bănci, la fel ca înaintea crizei globale din 2008 | Biden se adresează națiunii

"Azi dimineață, Guvernul și Banca Angliei au facilitat o vânzare privată a Silicon Valley Bank UK către HSBC. Depozitele vor fi protejate, fără sprijinul contribuabililor. Am spus că ne vom îngriji de sectorul nostru tehnologic și am acționat de urgență pentru a respecta această promisiune", a spus Hunt, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Clienții persoane fizice și companiile care au depozite la SVB UK vor putea avea acces la ele în mod normal, a subliniat Executivul britanic.

Autoritățile britanice spun că deponenții filialei SVB din Regatul Unit nu vor avea de suferit în urma falimentului băncii-mamă

La rândul său, Banca Angliei a confirmat decizia de vânzare a Silicon Valley Bank UK Limited (SVBUK) către HSBC UK Bank Plc (HSBC).

"Această măsură a fost luată pentru stabilizarea SVBUK, asigurând continuitatea serviciilor bancare (...) și sprijinind încrederea în sistemul financiar. Banii tuturor celor care au depozite la SVBUK sunt în siguranță și protejați, ca urmare a acestei tranzacții. Operațiunile SVBUK vor continua în mod normal și clienții nu vor observa nicio modificare", se menționează în comunicatul Băncii Angliei.

Într-un comunicat remis Bursei din Hong Kong, unde este cotată, HSBC, cea mai mare bancă din Europa și care operează în principal pe piața asiatică, estimează la circa 1.400 miliarde lire (echivalentul a 1.694 miliarde dolari sau 1.581 miliarde euro) capitalul tangibil al filialei britanice a SVB.

Silicon Valley Bank, cu sediul în California, SUA, a anunțat miercurea trecută că este în căutarea unei majorări de capital pentru a face față dificultăților financiare, care au determinat-o să renunțe la investiții în valoare de circa 21 miliarde de dolari.

Anunțul i-a făcut pe mulți clienți să își retragă fondurile. Vineri, autoritățile de reglementare au fost nevoite să închidă banca din cauza lipsei de lichidități.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close