Antena 3 CNN Externe Război cu talibanii şi cu... macul

Război cu talibanii şi cu... macul

Război cu talibanii şi cu... macul
29 Ian 2007   •   10:01

Luptele din Afganistan au căpătat aspectul unui război în toată puterea cuvântului. Chiar şi unităţile britanice de elită sunt uneori obligate să dea înapoi în faţa rezistenţei talibanilor. Bătălia se poartă şi pe un alt front: la insistenţele Occidentului, autorităţile afgane încearcă să elimine cultura macului pentru heroină, o importantă sursă de finanţare a rebelilor.

Televiziunea britanică Sky News a difuzat imagini filmate în timpul acţiunii unui comando de puşcaşi marini britanici. Timp de şase zile, unitatea a efectuat o recunoaştere pe teritoriul controlat de talibani.

După un schimb de focuri cu talibanii, soldaţii britanici au capturat câţiva simpatizanţi ai acestora. Nu au apucat, însă, să-i interogheze, deoarece au fost atacaţi şi s-au retras. Incidentul a avut loc în sudul ţării, unde acţionează şi militarii români.

În provincia Nangarhar, din est, situaţia este mai calmă, dar a apărut un alt pericol. Localnicii au reluat masiv cultura macului, materie primă pentru 90% din heroina vândută în toată lumea. Autorităţile locale au lansat un program de eradicare a acestei culturi şi afirmă că ţăranii sunt de acord. La faţa locului, însă, lucrurile arată altfel.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a promis va permite occidentalilor să răspândească, din aer, defolianţi asupra culturilor de mac, dacă actuala campanie nu dă roade.

Antena 3

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close