Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 473. Forţele militare ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe cel puţin patru direcţii

Război în Ucraina, ziua 473. Forţele militare ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe cel puţin patru direcţii

Război în Ucraina, ziua 473. Sunt indicii că forţele ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe patru sau chiar cinci direcţii de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Război în Ucraina, ziua 473. Forţele militare ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe cel puţin patru direcţii
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iun 2023   •   21:43

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina desfăşoară operaţiuni de contraofensivă pe patru direcţii
  • Ucraina câştigă teren în contraofensiva de pe front
  • Zelenski: Forţele militare ucrainene fac progres pe front
  • Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina este în contraofensivă
  • Trei scenarii pentru contraofensiva Ucrainei. Punctele cheie unde se dau lupte decisive
  • Premierul Canadei, Justin Trudeau, vizită în Ucraina
  • Centrala nucleară Zaporojie, oprită complet
  • ONU: Situaţia umanitară extrem de gravă în Ucraina
  • Rusia a lansat un nou atac cu drone Shahed în Odesa

Update 22.00. Evgheni Prigojin a fost scos din minţi de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, după ce acesta a dat un ordin ca toate formaţiunile de voluntari care participă la operaţiuni militare în Ucraina să semneze contracte cu Ministerul Apărării până la 1 iulie. Anunţul privind ordinul ministrului rus a fost făcut de adjunctul lui Serghei Şoigu, generalul Nikolay Pankov, care a arătat că sunt din ce în ce mai multe formaţiuni de voluntari care vor să lupte în Ucraina, dar pentru asta este nevoie de un contract cu Ministerul Apărării.

Potrivit lui Pankov, este nevoie de reglementarea juridică a statutului formaţiunilor de voluntari şi a anunţat că ministrul Serghei Şoigu a semnat un ordin care stabileşte procedura de organizare a activităţilor organizaţiilor de voluntari.

Update 21.40. Sunt indicii că forţele ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe patru sau chiar cinci direcţii de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Purtătorul de cuvânt al Grupului Estic de Forţe Ucrainene, colonelul Serhii Cherevatyi, precizează că trupe ale Kievului au avansat cu până la 1.400 de metri în zone nespecificate de pe frontul din Bahmut, iar bloggerii militari ruşi spun că ucrainenii au avansat la nord-vest şi nord-est de Bahmut.

Surse din Rusia au scris despre activitatea Ucrainei în regiunea Luhansk, în vreme ce Ministerul rus al Apărării şi alte surse ruse susţin că trupele ucrainene efectuează atacuri localizate în zona de graniţă dintre regiunile Doneţk şi Zaporojie.

Update 20.30. Forțele Kievului desfășoară contraatacuri în jurul orașului Bahmut, din estul țării, de o săptămână, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru CNN, însă oficialul a minimalizat importanța acestora, spunând că "nu este vorba de o ofensivă majoră".

"Acestea sunt contraatacuri în care profităm de faptul că inamicul desfășoară o rotație a trupelor, că inamicul nu a făcut o recunoaștere completă, nu și-a coordonat complet unitățile, nu a săpat complet (tranșee, n.r.). Noi profităm de acest lucru și îi contraatacăm", a declarat Serhii Cherevatyi.

Update 18.58. Ministrul rus al apărării le-a acordat astăzi medalii unor soldaţi după ce Moscova a anunţat că forţele sale au distrus patru tancuri Leopard de fabricaţie germană şi cinci vehicule de luptă Bradley de producţie americană, în timp ce respingeau contraofensiva ucraineană, informează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul Serghei Şoigu a fost prezentat la televiziunea de stat decernându-le "Medalia Steaua de Aur de Erou al Rusiei", cea mai înaltă distincţie militară rusă, unor soldaţi despre care a spus că au distrus tancuri şi vehicule blindate inamice.

Update 16.00. Controversatul jucător de șah rus Serghei Karjakin a fost filmat în timp ce se deplasa pe front, încurajând sprijinul financiar pentru forțele armate și jucând șah împotriva soldaților care luptă în războiul din Ucraina.

Videoclipuri recente de pe rețelele de socializare l-au arătat, de asemenea, pe Karjakin vizitând linia frontului, cerând sprijin financiar pentru armata rusă și jucând șah cu soldații.

Update 15.35. Informații de la jurnaliști și canale media ruse sugerează noi ofensive ucrainene, în special la sud de orașul Velyka Novosilka, potrivit CNN. Canalul de Telegram Rybar relatează că forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra a două sate, Neskuchne și Blahodatne, "aproape fără luptă".

În aceeași zonă, canalul Wargonzo raportează "anumite succese tactice" pentru forțele ucrainene în aceeași zonă. La câțiva kilometri mai la sud, Rybar raportează lupte în jurul satului Urozhaine.

Update 15.30. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că este în contact cu toţi comandanţii de pe front şi are un mesaj direct pentru Vladimir Putin înainte de Ziua Rusiei.

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc după întâlnirea care a avut loc între Zelenski şi premierul Canadei, Justin Trudeau, preşedintele Ucrainei a spus că este surprins că Vladimir Putin a vorbit despre contraofensiva ucraineană şi a explicat că starea de spirit a militarilor ucraineni este una bună.

Update 14.35. Rusia a afirmat, astăzi, că a respins un atac ucrainean cu bărci fără pilot împotriva uneia din navele sale militare care patrula în Marea Neagră, în apropierea gazoductelor TurkStream şi Blue Stream, ce transportă hidrocarburi ruseşti spre Turcia, transmit AFP şi Reuters.

"Astăzi, în jurul orei Moscovei 01.30 (22.30 GMT), Forţele armate ucrainene au încercat fără succes să atace nava Priazovie din flota Mării Negre cu şase bărci fără pilot de mare viteză în partea de est a Mării Negre”, a scris pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Update 12.00. Șase drone Shahed-136/131 au fost doborâte în regiunile Harkov și Sumî în noaptea de 11 iunie, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene. Potrivit armatei, dronele au vizat zonele de pe linia frontului din cele două regiuni. Nu au fost raportate alte detalii.

În noaptea de 9 spre 10 iunie, Ucraina a doborât două dintre cele opt rachete de croazieră și balistice lansate de forțele rusești. Dintre cele 35 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană care au atacat, de asemenea, infrastructura critică și militară din oblasturile Poltava, Harkov și Odesa, 20 au fost doborâte de apărarea aeriană, potrivit raportului anterior al Forțelor Aeriene.

Update 09.05. Operaţiunile militare ucrainene s-au intensificat de-a lungul liniilor de front din regiunea Zaporojie. Preşedintele rus, Vladimir Putin, recunoaşte că a început contraofensiva ucraineană, dar o califică drept un eşec.

În schimb, autorităţile ucrainene spun că nu vor anunţa oficial operaţiunea, însă un comandant local a precizat că forţele sale testează deocamdată apărarea rusă. Luptele sunt, însă, greu de ignorat pe linia frontului.

Update 08.00. Forţele Kievului fac progrese în mai multe zone ale frontului, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski. Iar premierul canadian, Justin Trudeau, aflat în vizită la Kiev, a declarat că ţara sa va sprijini Ucraina să devină membră NATO de îndată ce condiţiile vor permite acest lucru.

"Este interesat ce a spus (preşedintele Vladimir) Putin despre ofensiva noastră. Este important că Rusia simte că nu i-a rămas prea mult timp, în opinia mea. În Ucraina sunt acţiuni contraofensive şi defensive. Nu voi spune detaliat în ce stagiu. Cred că vom simţi acest lucru", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei de presă Ukrinform, cu ocazia întâlnirii cu premierul Canadei, Justin Trudeau, aflat în vizită la Kiev.

Forţele militare ucrainene au intensificat, în ultimele zile, atacurile pe frontul din sud-estul ţării, în contextul informaţiilor privind lansarea unei contraofensive de amploare. Ministerul rus al Apărării a semnalat atacuri ale forţelor ucrainene în zone ocupate din regiunile Doneţk şi Zaporojie, precizând că incursiunile au fost respinse.

"Putem afirma în mod absolut că a început această ofensivă. Trupele ucrainene nu şi-au atins obiectivele pe niciun câmp de luptă, dar regimul de la Kiev încă dispune de potenţial ofensiv", a declarat vineri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Figaro.

Război în Ucraina, 10 iunieVolodimir Zelenski a confirmat că Ucraina este în contraofensivă

Război în Ucraina, 9 iunie I Vladimir Putin spune că ofensiva ucraineană a început, dar a eşuat până acum

Război în Ucraina, 8 iunie I Război în Ucraina, ziua 470. A început contraofensiva ucraineană | Moment crucial în războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 7 iunie | Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

Război în Ucraina, 6 iunie | Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close