Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 483 | Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei

Război în Ucraina, ziua 483 | Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei

Război în Ucraina, ziua 483. Distrugerea vastului baraj Kakhovka a provocat pagube de 1,2 miliarde de euro, a declarat ministrul ucrainean al mediului.

Război în Ucraina, ziua 483 | Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iun 2023   •   19:34

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore: 

  • SUA vor avea reprezentanți la următoarea audiere a jurnalistului reținut Evan Gershkovich în Rusia
  • Ministrul de Externe ucrainean a discutat despre menținerea acordului cu cereale la Marea Neagră cu omologul său turc
  • Observatorul nuclear al ONU: Uzina Zaporizhzhia va folosi mai multe surse diferite de apă pentru o răcire suficient
  • Luptele grele continuă în regiunea Donețk, cu forțele ruse în defensivă, potrivit armatei ucrainene
  • Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei
  • Un oficial rus acuză SUA că pregătesc atacuri cu "drone cu țânțari" împotriva trupelor Moscovei în Ucraina
  • Ambasadorii UE s-au pus de acord asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat un nou ajutor financiar pentru reconstrucția Ucrainei
  • SUA recunosc că ajutorul militar trimis Kievului a fost supraevaluat
  • Bilanțul a crescut la 41 de morți, în urma inundațiilor din Ucraina, în zonele controlate de Rusia
  • Japonia va acorda un ajutor de 5 milioane de dolari Ucrainei după ruperea barajului de la Nova Kahovka
  • Mai multe drone au căzut în zona MoscoveLuptele grele continuă în 4 direcții
  • Ucraina anunță ''succese parțiale'' în contraofensiva spre Marea Azov
  • Bombardament. Cel puțin un muncitor a murit, alți 8 au fost răniți în Herson
  • UE cere statelor membre 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
  • Un atac asupra Crimeei ar însemna "implicarea totală" a SUA și a Marii Britanii în război, avertizează Rusia
  • Rusia cere diplomaților din ambasadele ucrainene să dezerteze la Moscova

Update 23.00 SUA vor avea reprezentanți la următoarea audiere a jurnalistului reținut Evan Gershkovich în Rusia

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a declarat că va avea reprezentanți ai ambasadei SUA la audierea jurnalistului reținut Evan Gershkovich de joi în Rusia.

"Continuăm să simțim că întregul proces legal în legătură cu Evan este o falsă.Am fost foarte clar că Evan este reținut pe nedrept, fiind deținut pe nedrept și vizat doar pentru că și-a făcut meseria de jurnalist”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, într-un briefing de presă.

Update 22.14  Ministrul de Externe ucrainean a discutat despre menținerea acordului cu cereale la Marea Neagră cu omologul său turc

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba s-a întâlnit astăzi cu omologul său turc, Hakan Fidan, în marja Conferinței de redresare a Ucrainei de la Londra.

"Am discutat o gamă largă de domenii în care Ucraina și Turcia pot promova cooperarea bilaterală. Am reafirmat interesul Ucrainei pentru menținerea și extinderea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, precum și mobilizarea sprijinului global pentru Formula pentru pace”, a spus Kuleba într-un tweet.

Într-o actualizare de marți, Organizația Națiunilor Unite a declarat că exporturile în cadrul inițiativei au "scăzut semnificativ de la un vârf de 4,2 milioane de tone metrice în octombrie 2022 la 1,3 milioane de tone metrice în mai, cel mai scăzut volum de când a început Inițiativa anul trecut.

Secretarul general este dezamăgit de încetinirea ritmului inspecțiilor și de excluderea portului Yuzhny/Pivdennyi din Inițiativa Mării Negre. Acest lucru a dus la o reducere a circulației navelor care intră și ies din porturile maritime ucrainene, ceea ce duce la o scădere a aprovizionării cu produse alimentare esențiale pe piețele globale”, se arată în comunicat.

Update 21.39  Observatorul nuclear al ONU: Uzina Zaporizhzhia va folosi mai multe surse diferite de apă pentru o răcire suficientă

Centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) din Ucraina va folosi mai multe surse diferite de apă - care au suficientă apă pentru câteva luni - pentru răcire după prăbușirea barajului Nova Kakhovka la începutul acestei luni, a declarat organul pazei nucelare ONU într-o actualizare.

„În ultimele două săptămâni, cea mai mare centrală nucleară (NPP) din Europa a primit apa de răcire de care are nevoie din rezervele deținute de un canal de descărcare al centralei termice Zaporizhzhya (ZTPP) din apropiere. Acesta este separat de rezervorul, a cărui apă. nivelul a scăzut de când barajul a fost grav avariat pe 6 iunie”, a declarat astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică în actualizarea.

Centrala nucleară, aflată sub controlul Rusiei, a fost alimentată cu apă din rezervorul barajului. „Împreună, iazul de răcire mare, iazurile de pulverizare mai mici și canalul de evacuare au suficientă apă pentru câteva luni”, a adăugat acesta.

Update 21.01 Luptele grele continuă în regiunea Donețk, cu forțele ruse în defensivă, potrivit armatei ucrainene

Luptele grele continuă în estul regiunii Donețk, deoarece forțele ruse își mențin concentrarea în zonele Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Mariinka, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

Peste 30 de angajamente de luptă au avut loc în acele zone în ultima zi, a spus Statul Major, menționând că Rusia a condus mai multe "ofensive fără succes” în acele direcții.

Atât Statul Major al Ucrainei, cât și Oleksandr Tarnavskyi, comandantul forțelor comune din sudul țării, au declarat că forțele ruse sunt în defensivă în direcțiile Zaporizhzhia și Herson, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei avansează.

"În sectorul Tavria, armata noastră alungă sistematic inamicul din pozițiile lor și continuă să avanseze. Succesele Forțelor de Apărare sunt deja vizibile", a spus Tarnavskyi într-o postare Telegram.
În ultima zi în Tavria, un oraș din sudul Ucrainei, "pierderile inamicelor în morți și răniți s-au ridicat la aproape trei companii. Ucraina a distrus și a distrus 68 de unități de echipament militar inamic”, a susținut Tarnavskyi.

Update 18:30 Rusia va fructifica experiența de pe frontul din Ucraina în procesul de îmbunătățire a capabilității forțelor sale armate.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de președintele rus Vladimir Putin, în timpul unui discurs susținut la Kremlin și adresat absolvenților academiilor militare din țară. 

"Cea mai importantă sarcină este dezvoltarea triadei nucleare, care este o garanție esențială a securității militare a Rusiei și a stabilității globale. Deja, aproximativ jumătate din unitățile și formațiunile Forțelor de rachete strategice sunt echipate cu cele mai recente complexe YARS", a anunțat Putin.

"Triada nucleară" este o expresie care desemnează armele nucleare concepute să fie lansate de la sol, de pe submarine sau de pe avioane de luptă.

YARS este o rachetă balistică intercontinentală care poate transporta capete termonucleare multiple, operabile independent spre ținte diferite.

"Trupele sunt reechipate cu sisteme moderne de rachete hipersonice. În viitorul apropiat, primele lansatoare ale complexului Sarmat, cu o nouă rachetă grea, vor intra în serviciul de luptă", a continuat președintele rus.

Sarmat, mai cunoscută drept "Satan II", este tot o rachetă balistică intercontinentală. Moscova susține că este capabilă să parcurgă 35.000 de kilometri în zbor suborbital, în timp ce experții NATO, mai sceptici, estimează la 18.000 de kilometri distanța maximă ce poate fi parcursă de această armă.

Satan II cântărește peste 200 de tone, măsoară 35 de metri în lungime, are un diametru de 3 metri și poate transporta la țintă 10 - 15 încărcături nucleare ghidate independent.

Tot miercuri, Vladimir Putin a spus că Rusia va accelera producția în masă de drone și va spori desfășurarea acestora pe câmpul de luptă.

Update 15:30 Ambasadorii la Uniunea Europeană ai statelor membre au convenit asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat pachetul de sancțiuni, afirmând că acesta "va da o nouă lovitură mașinii de război a lui Putin, cu restricții mai stricte la export, vizând entitățile care sprijină Kremlinul".

"Instrumentul nostru anti-eludare va împiedica Rusia să obțină bunurile vizate de sancțiuni", a scris ea pe Twitter.

Update 14:30 Igor Kirillov, un oficial rus de rang înalt, responsabil cu protecția militară împotriva riscurilor nucleare, chimice și biologice, susține că armata americană se pregătește să trimită în Ucraina drone cu țânțari care răspândesc malaria.

"Nivelul tehnic ridicat al pregătirii SUA pentru utilizarea vectorilor de infectare este evidențiat de un brevet pentru o dronă concepută pentru a răspândi în aer țânțari infectați", a spus oficialul rus într-o declarație semnalată de presa britanică.

Kirillov nu a detaliat asupra presupusului brevet american referitor la drona cu țânțari, dar a arătat cum ar decurge un astfel de atac.

"Drona trebuie să livreze un container cu insecte într-o anumită zonă și să le elibereze. Țânțarii pot infecta personalul militar cu o boală periculoasă, cum ar fi malaria. Descrierea brevetului subliniază faptul că soldatul infectat nu este capabil să îndeplinească misiunile de luptă care îi sunt atribuite", a menționat el.

Igor Kirillov a reluat, totodată acuzațiile - nedovedite - că Ucraina ar fi distrus, de fapt, barajul Kahovka și a avertizat că, după scăderea nivelului apelor, este posibil să se formeze focare de boli transmise de țânțari, în primul rând febra West Nile.

Update 13:30 Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat, miercuri, un nou ajutor economic pentru Ucraina, acordat de SUA, în valoare de 1,3 miliarde de dolari și a anticipat că Rusia suporta, în cele din urmă, costurile distrugerilor provocate de invazia sa.

"În timp ce Rusia continuă să distrugă, noi suntem aici pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască viețile oamenilor, țara, propriul viitor", a declarat Blinken la Londra, unde are loc o reuniune internațională pentru reconstrucția țării invadate de trupele Moscovei.

"Să fim clari: Rusia provoacă distrugerea Ucrainei, iar Rusia va suporta, în cele din urmă, costul reconstrucției Ucrainei", a prognozat el.

Noul sprijin financiar american, care se bazează pe fondurile deja aprobate de Congres, se adaugă la cele 63 de miliarde de dolari reprezentând ajutorul total acordat de SUA de la începerea invaziei ruse și până în prezent.

Mai mult de jumătate din acest ajutor a venit sub formă de armament și alte forme de asistență de securitate.

Update 12:30 Satele Unite au supraevaluat cu peste 6 miliarde de dolari valoarea echipamentelor militare trimise Ucrainei.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Departamentului american al Apărării, citat de presa internațională.

Reprezentanta Pentagonului, Sabrina Singh, a precizat că în timpul unui audit au fost descoperite neconcordanțe în evaluarea echipamentelor trimise în Ucraina de la începerea invaziei ruse.

"Într-un număr semnificativ de cazuri, serviciile noastre au folosit costurile pentru înlocuire în loc de valoarea netă de catalog, supraevaluând astfel echipamentul retras din stocurile SUA şi furnizat Ucrainei”, a explicat ea.

Astfel, pentru anul fiscal 2022, ajutorul militar american pentru Kiev a fost supraevaluat cu 2,6 miliarde de dolari, iar pentru anul fiscal 2023, cu 3,6 miliarde de dolari.

Valoarea totală a ajutorului militar, estimată la începutul lunii mai la 37,6 miliarde de dolari, trebuie acum diminuată cu 6,2 miliarde de dolari.

Reprezentanta Pentagonului a mai spus că aceste erori de evaluare nu limitează furnizarea de sprijin militar american în Ucraina. 

Update 11.48 Crește numărul deceselor în urma inundațiilor, în zonele controlate de Rusia

În urma inundațiilor provocate de ruperea barajului de la Nova Kahovka, 41 de oameni au murit în zonele controlate de forțele ruse în sudul Ucrainei, a anunțat miercuri, Moscova, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Din păcate, bilanţul morţilor a crescut la 41”, a declarat Andrei Alekseenko, şeful guvernului impus de Rusia în Herson. Bilanțul anterior indica 29 de morți. Barajul de la Nova Kahovka s-a spart pe 6 iunie, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc pentru distrugerea acestuia. În urma dezastrului, zone întinse din sudul Ucrainei au fost inundate, iar mii de locuitori au fost evacuați.

Update 09:45 Ucraina acuză trupele ruseşti că au minat Centrala nucleară de la Zaporojie

Ucraina acuză Rusia că a minat Centrala nucleară de la Zaporojie. Şeful Serviciilor de Informaţii militare ucrainene susţine că Rusia ar fi pus bombe în iazul folosit pentru răcirea reactoarelor, iar complexul de 6 reactoare şi cea mai mare centrală nucleară din Europa se află sub ocupaţie rusească încă de la începutul acestei invazii.

Update 08:30 Japonia va acorda un ajutor de 5 milioane de dolari Ucrainei după ruperea barajului de la Nova Kahovka

Ministerul de Externe al Japoniei a anunțat marți că va oferi 5 milioane de dolari ca asistență umanitară de urgență Ucrainei în urma spargerii barajului Nova Kahovka, relatează CNN.

Pachetul de ajutor va consta în alimente, apă, materiale sanitare și de sănătate furnizate prin intermediul Programului alimentar mondial al ONU, al Fondului ONU pentru copii, al Organizației Internaționale pentru Migrație și al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Sprijinul a fost „solicitat cu insistență” de guvernul ucrainean și de președintele Volodimir Zelenski, au precizat oficialii niponi.

Zeci de persoane au murit în urma ruperii barajului de la Nova Kahovka. Apa scursă din baraj a distrus sate, a inundat terenuri agricole și a întrerupt alimentarea cu energie electrică și apă potabilă a zeci de mii de oameni.

Update 08.17 Mai multe drone au căzut în zona Moscovei, scrie presa rusă

Presa rusă relatează că mai multe drone au căzut în zona Moscova Nouă și în regiunea Moscovei, notează miercuri dimineață Ukrainska Pravda.

Prima dronă a explodat pe cer în apropiere de satul Lukino din Noua Moscovă, o zonă adăugată la Capitala rusă în urmă cu mai bine de un deceniu, potrivit canalului de Telegram Baza.

Alte două drone au căzut în jurul orei 5 dimineața (aceeași oră în România – n.r.) în districtul Naro-Fominsk din regiunea Moscovei, nu departe de o unitate militară.

„Potrivit datelor preliminare, nu există victime”, adaugă Baza.

Update 08.00 Luptele grele continuă în 4 direcții, anunță armata ucraineană

În cursul zilei de marți, forțele ucrainene au avut 40 de confruntări pe câmpul de luptă cu trupele ruse, în patru direcții, precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, înt-un raport de miercuri dimineață, citat de Ukrainska Pravda.

„Astăzi (21 iunie – n.r.) în timpul nopții, Federația Rusă a lansat un alt atac aerian și cu rachete cu drone iraniene Shahed asupra Ucrainei”, a transmis armata ucraineană.

Potrivit informațiilor actualizate, în cursul zilei de ieri, forțele ruse au lansat asupra Ucrainei 33 de drone de tip Shahed, 7 rachete antiaeriene ghidate cu sisteme de apărare antiaeriană S-300 și o rachetă de croazieră terestră Iskander-M asupra unor instalații de infrastructură civilă din Zaporojie.

Kievul precizează că apărarea aeriană au distrus 30 de drone. De asemenea, Rusia a lansat 83 de lovituri aeriene și 58 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor și așezărilor ucrainene, adaugă aceeași sursă.

Distrugerea vastului baraj Kakhovka a provocat pagube de 1,2 miliarde de euro, a declarat marți ministrul ucrainean al mediului, potrivit Reuters, avertizând că minele dezgropate de inundații ar putea ajunge pe coastele altor țări europene.

Prăbușirea barajului deținut de ruși la 6 iunie a dezlănțuit inundații în sudul Ucrainei și în zonele ocupate de ruși din regiunea Kherson, provocând moartea a peste 50 de persoane și distrugând case și terenuri agricole.

Criză ecologică. Cum arată dezastrul provocat de distrugerea barajului din Ucraina

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului din țările Uniunii Europene, ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileț, a declarat că evaluarea pagubelor este în curs de desfășurare, dar că prăbușirea barajului este deja cel mai mare dezastru de mediu de la invazia Rusiei din februarie 2022.

"Sunt lucruri pe care nu le putem restabili niciodată. Acestea sunt ecosistemele care au fost spălate în Marea Neagră. Aceasta include 20.000 de animale care probabil au murit, inclusiv specii care se găseau doar în sudul Ucrainei", a spus el.

Strileţ nu a precizat ce cuprinde valoarea estimată a pagubelor de 1,2 miliarde de euro, dar a spus că prăbușirea barajului a lăsat aproximativ 1 milion de oameni fără apă potabilă după ce volumul rezervorului Kakhovka a scăzut cu trei sferturi, iar resturile vor fi aduse în alte țări.

"Europa va găsi mine rusești pe plajele sale", a spus el.

Război în Ucraina, 20 iunie | Ucraina anunţă "succese parţiale" în contraofensiva spre Marea Azov

Război în Ucraina, 19 iunie | Zelenski cere Marii Britanii mai multe arme cu rază lungă de acțiune

Război în Ucraina, 18 iunie | Bombardamentele ucrainene asupra unei regiuni din vestul Rusiei

Război în Ucraina, 17 iunie | Putin, aplaudat la Sankt Petersburg după ce a înjurat țările NATO

Război în Ucraina, 16 iunie | Zelenski vede primele rezultate 'pozitive' ale contraofensivei ucrainene, căreia Putin nu îi dă 'nicio şansă' 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close